FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrin: Borba protiv korupcije provodi se prema planu

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin ustvrdila je danas da se Nacionalni program suzbijanja korupcije u prvih šest mjeseci provodi prema planu te da su ostvarene sve do sada zacrtane zadaće.
ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin ustvrdila je danas da se Nacionalni program suzbijanja korupcije u prvih šest mjeseci provodi prema planu te da su ostvarene sve do sada zacrtane zadaće.

Rezultate nacionalne borbe protiv korupcije, po ministričinim riječima, građani mogu najbolje vidjeti u pooštrenim kaznama za korupcijska kaznena djela, transparentnijim listama čekanja u bolnicama i nacionalnim ispitima u školama u kojima je bila isključena svaka mogućnost manipulacija.

Odbacila je i tvrdnje da su sva otkrivena koruptivna kaznena djela tek "vrh sante leda" dok su najznačajniji slučajevi teške korupcije i dalje neotkriveni.

Kao šefica ministarstva koje koordinira provođenjem Nacionalnog programa u svim sektorima Ana Lovrin je pobrojala mjere borbe protiv korupcije iz domene svih ministarstava, državne uprave, Državnog ureda za reviziju, Ureda za javnu nabavu i Hrvatskog fonda za privatizaciju. U najvećem broju pobrojanih primjera riječ je o usvojenim ili predloženim zakonskim aktima, uredbama poput etičkih kodeksa, pravilnika ili osnivanja novih organizacijskih jedinica usmjerenih na suzbijanje korupcije.

Navela je također da je u pravosuđu smanjen broj sudskih zaostataka, te da su uvedene obvezne imovinske kartice za suce i pravosudna inspekcija.

Ustvrdila je i da su tijela za provedbu programa financijski i kadrovski osnažena.

Zamoljen da komentira ministričine tvrdnje o uspješnom provođenju antikorupcijskog programa predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović kazao je da je nezadovoljan što u Nacionalnom programu nema mjera koje bi osigurale transparentno financiranje lokalne uprave i način imenovanja predstavnika vlasti u nadzorne odbore javnih poduzeća.

Ustvrdio je i da Vlada kasni u ostvarivanju ciljeva zacrtanih Nacionalnim programom, poput precizno uređenja financiranja političkih stranaka. Jedino poštujući unaprijed zacrtane ciljeva vlast će pokazat da zaista žele suzbiti korupciju, zaključio je Petrović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙