FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: najavljeno osnivanje vijeća za nadzor provedbe nacionalnog programa za suzbijanje korupcije

KARLOVAC, , 16. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas je u Karlovcu održala radni skup pod geslom "Snaga koja pokreće Hrvatsku", a nakon plenarnog djela rad je nastavljen po radionicama o sedam tematskih područja, među kojima i radionica o borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala.
KARLOVAC, , 16. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas je u Karlovcu održala radni skup pod geslom "Snaga koja pokreće Hrvatsku", a nakon plenarnog djela rad je nastavljen po radionicama o sedam tematskih područja, među kojima i radionica o borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala.

Član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks, sudjelujući u radu te radionice, najavio je osnivanje vijeća koje će nadzirati provedbu nacionalnog programa za suzbijanje korupcije i predlagati mjere za njegovo izvršenje, te davati ocjene o učinjenom.

Istaknuo je da HDZ inzistira na poboljšanju organizacije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) kroz osnivanje novih jedinica za borbu protiv korupcije, uključujući i internu korupciju unutar MUP-a.

Šeks je također govorio o potrebi izmjena zakona kojima bi se omogućilo oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Ocijenio je da oporba forsira politizaciju korupcije, čime želi HDZ potisnuti u defanzivu.

"Svjesni smo da se smanjenje osjetljivosti prema korupciji osvećuje", rekao je Šeks, dodavši kako se u razdoblju od 1996. do 2000. godine smanjio prag osjetljivosti prema korupciji, što je rezultiralo gubitkom izbora i odlaskom HDZ-au oporbu.

Naglasio je kako se zato stranka (HDZ) "od 2000. do 2003. pripremala za antikorupcijsko djelovanje i vrijeme kada će HDZ ponovno formirati vladu".

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekao je da se policija uhvatila u koštac s organiziranim kriminalom, da istrage traju, ali da ne može govoriti o pojedinostima.

Član Predsjedništva stranke Andrija Hebrang rekao je da oporba izmišlja afere na račun HDZ-a.

No, istaknuo je, " najveća afera u vezi s Plivom, dogodila se 2002. godine kada je tadašnja vlast prodala osam posto Plivinih dionica bez znanja javnosti, i kada je njihova cijena bila 243 kune".

"Tako je (bivša Račanova) Vlada oštetila državu za oko četiri milijarde kuna, kada se uzme u obzir razlika u cijeni dionica, s obzirom na današnju, kao i izgubljena dobit i kontrolni paket dionica", rekao je Andrija Hebrang.

Osim radionice o borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala, na današnjem radnom HDZ-ovom stranačkom skupu skupu u Karlovcu održane su i radionice o fiskalnoj politici, poljoprivredi i gospodarstvu te javno-privatnom partnerstvu, o zaštiti okoliša i infrastrukturi, o populacijskoj politici i braniteljima, o pregovorima s Europskom unijom (EU) i predpristupnim fondovima, o kulturi, školstvu i znanost, te radionica o E-Hrvatskoj - elektroničkom povezivanju državne uprave.

Na skupu HDZ-a sudjelovalo je oko 900 izaslanika, među kojima i članovi Vlade, na čelu s premijerom Sanaderom, župani, gradonačelnici, načelnici općina iz redova HDZ-a, te brojni stranački dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙