FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski izvoz sve veća prijetnja europskoj industriji namještaja

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Europski proizvođači namještaja moraju, radi zadržavanja vodeće pozicije u svjetskoj proizvodnji i izvozu namještaja, jačati svoju konkurentnosti i zaštititi domaća tržišta od rastućeg kineskog izvoza.
ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Europski proizvođači namještaja moraju, radi zadržavanja vodeće pozicije u svjetskoj proizvodnji i izvozu namještaja, jačati svoju konkurentnosti i zaštititi domaća tržišta od rastućeg kineskog izvoza.

To su glavni zaključci Skupštine Europske udruge proizvođača namještaja, koja je prošli tjedan održana u Dubrovniku, a predstavio ih je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Udruge drvne i papirne industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Vladimir Kovačević.

Europska unija još uvijek je svjetski lider u industriji namještaja, ali ta djelatnost zahvaćena je padom zaposlenosti i povećanjem uvoza, prije svega iz Kine.

Tako je, na primjer, samo u Njemačkoj u zadnjih deset godina, broj zaposlenih u industriji namještaja pao za 180 tisuća, kaže Kovačević.

Ti i drugi pokazatelji, dodaje, naveli su sudionike konferencije u Dubrovniku, da u završnom strateškom dokumentu naznačene smjernice oporavka kroz jačanje konkurentnosti i zaštitu domaćeg tržišta.

Pritom je ključnim ocijenjeno smanjenje troškova proizvodnje, posebno troškova rada, unapređenje dizajna i marketiranja te međusobno povezivanje i klasterizacija proizvođača.

Europske kompanije, prenosi Kovačević zaključke skupa, još uvijek su tradicionalno zatvorene u sebe što smeta razvoju istraživanja i inovacija i suradnji na specifičnim projektima, što su sve preduvjeti ozbiljnijeg otpora dalekoistočnoj konkurenciji.

Položaj hrvatske industrije namještaja je, po HUP-ovim ocjenama, kaže Kovačević, dodatno otežan radnom intenzivnošću, zastarjelom tehnologijom i nedostatnim dizajnerskim iskoracima.

No, najveća prepreka razvoju, posebno stranim investicijama, prema njegovim riječima je cijena rada koja u troškovima proizvodnje sudjeluje sa 35 posto, dok je prosjek razvijenih europskih zemalja 26 posto. Prema njegovim podacima, nižu cijenu rada u industriji namještaja od one u Hrvatskoj, ima 13 izravnih hrvatskih europskih konkurenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙