FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja zemlja je gladi i terora

SEUL, 9. listopada 2006. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja, koja je u noći na ponedjeljak pod zemljom testirala nuklearno oružje, zatvorena je komunistička zemlja čije su vlasti službenom ideologijom samodostatnosti velik dio stanovništva bacile u glad, teror i nerazvijenost.
SEUL, 9. listopada 2006. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja, koja je u noći na ponedjeljak pod zemljom testirala nuklearno oružje, zatvorena je komunistička zemlja čije su vlasti službenom ideologijom samodostatnosti velik dio stanovništva bacile u glad, teror i nerazvijenost.

Više od trećine sjevernokorejske djece teško je neishranjeno, prema ocjeni Svjetskog programa za hranu (WFP) koji im je krajem 2005. prekinuo dostavu pomoći jer su tako zatražile same sjevernokorejske vlasti.

Međunarodna krizna skupna (International Crisis Group, ICG) upozorava da bi se glad mogla ponoviti "ove zime ne stigne li humanitarna pomoć".

Sjeverna Koreja je od 1995. izložena udarima gladi i nagađa se da je ta pošast ubila stotine tisuća ljudi, koji su bili prisiljeni hraniti se lišćem i korom drveta.

U glavnome gradu Pjongjangu politička elita živi udobno i daleko od "ostatka stanovništva suočenog s kroničnom nestašicom hrane". Glad je izravna posljedica što vremenskih nepogoda zadnjeg desetljeća (poplave, suše), ali i jednako pogubne kolektivne poljoprivrede i loše raspodjele hrane.

Katastrofalno je i stanje ljudskih prava u toj komunistčkoj zemlji gdje vlasti provode samovoljna smaknuća i uhićenja, ljudi nestaju preko noći, a u zatvorima se primjenjuju mučenja, prisilni pobačaji i ubojstva djece, piše agencija AFP.

U Sjevernoj Koreji, na prostoru dvostruko većem od Hrvatske, živi 22,7 milijuna ljudi. Zemlja je zatvorena za strance, u njoj nema slobode govora, a vlada potpuno kontrolira informacije. Zabranjene su također i vjerske i druge slobode.

Sjeverna Koreja nastala je kao država nakon japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu, odnosno kao simbol hladnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, Korejski poluotok podijeljen je na dva dijela.

Obje su zemlje, i Sjeverna i Južna Koreja, proglasile neovisnost 1948. godine, a ratovale su od 1950. do 1953. godine, s oko 3 milijuna mrtvih na obje strane.

Željeznom rukom režim u Pjongjangu vodio je utemeljitelj države Kim Il-sung sve do smrti 1994. godine kada ga je naslijedio njegov sin Kim Jong-il.

Kim Il-Sungov režim njegovao je kult ličnosti do idolatrije o čemu rječito govori 34.000 spomenika podignutih njemu u čast, kao i to da je nakon smrti proglašen "vječnim predsjednikom".

Unatoč gladi i nerazvijenosti Sjeverna Koreja uzdržava četvrtu najveću vojsku na svijetu koju izjeda ionako bijedan državni proračun.

Aktualni vođa Kim Jong-il pokušao je popraviti stanje uvođenjem nekih naznaka tržišnoga gospodarstva 2002., ali je u listopadu 2005. učinjen korak unazad zabranom privatne prodaje poljoprivrednih proizvoda i ponovnim racionaliziranjem prehrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙