FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet zabrinut nuklearnom probom Sjeverne Koreje

ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Tvrdnja Sjeverne Koreje da je izvela nuklearnu probu, a što su potvrdila i seizmička mjerenja, izazvala je u ponedjeljak diljem svijeta osude, ali i zabrinutost.
ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Tvrdnja Sjeverne Koreje da je izvela nuklearnu probu, a što su potvrdila i seizmička mjerenja, izazvala je u ponedjeljak diljem svijeta osude, ali i zabrinutost.

Radi se o podzemnoj nuklearnoj probi koju je Pyongyang nazvao "povijesnim događajem".

Iako bliski saveznik Sjeverne Koreje, Kina je sjevernokorejski potez nazvala "flagrantnim ignoriranjem" međunarodne zajednice i izrazila zabrinutost za regionalnu stabilnost. "Kineska vlada se tome odlučno protivi", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. U njemu Kina "traži da se Demokratska Narodna Republika Koreja pridržava obveze o korejskom poluotoku kao zoni bez nuklearnog naoružanja, zaustavi sve aktivnosti koje bi pogoršale trenutnu situaciju i vrati se za pregovarački stol".

Kina je također sve strane pozvala da ostanu mirne i sabrane, te da na miroljubiv način, putem dijaloga i pregovora, razriješe to pitanje. Kina i Japan su se u subotu dogovorile da "neće moći tolerirati" nuklearne pokuse Sjeverne Koreje.

Južna Koreja nazvala je nuklearnu probu svog sjevernog susjeda "provokativnim činom". Glavni južnokorejski pregovarač za pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa Chuno Yung-woo trebao bi se u ponedjeljak u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Wuom Daweiom kako bi usaglasili svoje stajalište o najnovijem razvoju događaja.

Tajland je u izrazio "veliku zabrinutost" zbog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa i pozvao tamošnju vlade na "šesterostrane" pregovore, ali je propustio pozvati na globalne sankcije protiv Pyongyanga. Indonezija je, poput Kine, izrazito zabrinuta kako će se nuklearna proba Sjeverne Koreje odraziti na regionalnu stabilnost, osudivši taj čin kao "neprihvatljiv".

Australski premijer John Howard je priopćio da će njegova vlada pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme "brzu i učinkovitu akciju" protiv Sjeverne Koreje, uključujući financijske, trgovinske i putničke sankcije.

Novi Zeland je sjevernokorejsku nuklearnu probu nazvao "groznim" činom i pozvao na miran i promišljen odgovor kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

Pakistan je izrazio "žaljenje" zbog atomskog pokusa Sjeverne Koreje, ocjenivši da će djelovati "destabilizirajuće" po regiju.

Niz europskih zemalja osudilo je sjevernokorejsku nuklearnu probu.

Njemačka je izrazila osudu i pozvala Vijeće sigurnosti na "odlučnu reakciju". "Današnji nuklearni pokus predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regiji i šire", priopćio je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Sjevernu Koreju je pozvao da smjesta obustavi nuklearne aktivnosti.

Francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douste-Blazy je ocijenio da sjevernokorejski nuklearni pokus predstavlja "vrlo ozbiljan čin po međunarodnu sigurnost" koji od međunarodne zajednice traži "oštar odgovor".

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da se radi o "potpuno neodgovornom i provokativnom činu na koji moramo odlučno oodgovoriti".

Španjolska se pridružila osudama iz cijelog svijeta i pozvala Sjevernu Koreju da se smjesta vrati pregovaračkom stolu i diplomaciji.

Švedska je ocijenila da se radi o "ozbiljno i namjernoj provokaciji uperenoj protiv cijele međunarodne zajednice".

(Na fotografiji sjevernokorejski čelnik Kim Jong Il tijekom jedne od provjera obučenosti sjevernokorejske vojske.)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙