FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 6. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

TBILISI - Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili proglasio je pobjedu na lokalnim izborima koji se smatraju presudnim ispitom popularnosti njegove prozapadnjačke vlade, dok i dalje traje napetost u odnosima sa susjednom Rusijom. "Oči cijelog svijeta bile su uprte u nas i ispit smo položili s najvišom mogućom ocjenom", rekao je Saakašvili u noći s četvrtka na petak pristalicama u stožeru svoje stranke Ujedinjenog nacionalnog pokreta. "Proveli smo demokratske i čiste izbore iako su se protivnici na nas nabacivali blatom", kazao je. Saakašvili je naveo rezultate izlaznih anketa koje je objavila gruzijska televizija, prema kojima je njegova stranka u vodstvu s oko 56 posto dobivenih glasova birača. Na drugom je mjestu oporba udružena u republikansko-konzervativni blok, ali s tek 8,1 posto biračkih glasova.

PRAG - Islamski ekstremisti planirali su oteti desetke Židova u Pragu, držati ih taocima i potom ubiti, objavio je u petak dnevnik Mlada Fronta Dnes. Vodeći češki dnevni list citira neidentificirane izvore bliske obavještajnim agencijama koji su rekli da bi taoci bili zatočeni u jednoj praškoj sinagogi dok bi njihovi otmičari za otkupninu postavili takve zahtjeve, za koje su znali da ne mogu biti ispunjeni. Kad zahtjevi ne bi bili ispunjeni, ekstremisti bi digli sinagogu u zrak, kaže se u članku. Prije dva tjedna po praškim su ulicama i oko desetaka zgrada raspoređeni naoružani čuvari, nakon što su sigurnosne službe objavile upozorenje da prijeti opasnost od napada.

NEW YORK - Bolivijski predsjednik Evo Morales, Saddam Hussein i 14-ro od 19 poginulih otmičara zrakoplova 11. rujna nalaze se na američkom popisu osoba koji bi trebao spriječiti ulazak terorista u zrakoplov, izvijestila je tv-postaja CBS. Oni su dobili presliku tajnog popisa vlade SAD-a od ožujka sa 44.000 imena koji se koristi za prepoznavanje potencijalnih terorista među putnicima u zračnom prometu. Bivši agent FBI-a Jack Cloonan je u emisiji koja će biti emitirana u nedjelju rekao da je popis na brzinu sastavljen nakon napada 11. rujna i da je loše izrađen. Na popisu su i osobe koje se teško može osumnjičiti za terorizam poput predsjednika libanonskog parlamenta Nabiha Berrija, dok istodobno nema 11 britanskih osumnjičenika nedavno optuženih za planiranje napada na zrakoplove tekućim eksplozivom unatoč tome što ih se nadziralo više od godinu dana.

ZAGREB - Građani Latvije, najsiromašnije članice Europske unije, u subotu biraju novi parlament, prvi put nakon ulaska u klub Dvadesetpetorice čiji prosječni životni standard žele što prije steći. Za 100 parlamentarnih mjesta natječe se 1.024 kandidata iz 19 stranaka koje su u kampanji birače privlačile raznim obećanjima, primjerice obuzdavanjem visoke inflacije od 7 posto godišnje, što je čini najvećom u EU-u. Druge su stanke nastojale šarmirati birače obećanjima o većim doplatcima za obitelji ili rastom plaća, katkad i za 200 posto, prenosi France presse. "Birači će povjerenje vjerojatno pokloniti onima koji su intenzivno vodili kampanju najmanje koherentnim obećanjima ali su inzistirali na ostvarenom gospodarskom rastu koji nije napunio džepove običnih ljudi", rekla je analitičarka Anda Rozukaine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙