FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi glavni urednik i sedam otkaza u Glasu Istre

PULA,5. listopada 2006.(Hina) - Šest novinara dnevnoga lista Glas Istre i šefica tehničke redakcije primili su danas dopis predsjednika Uprave Željka Žmaka s odlukom o pokretanju postupka za otkazivanje ugovora o radu zbog, kako se navodi u obrazloženju, skrivljenog ponašanja.
PULA,5. listopada 2006.(Hina) - Šest novinara dnevnoga lista Glas Istre i šefica tehničke redakcije primili su danas dopis predsjednika Uprave Željka Žmaka s odlukom o pokretanju postupka za otkazivanje ugovora o radu zbog, kako se navodi u obrazloženju, skrivljenog ponašanja.

Mjesto glavnoga urednika od ponedjeljak preuzima bivši novinar Glasa Istre te dosadašnji urednik istarskog izdanja Metro expressa Dražen Dobrila, potvrdio je sam Dobrila.

Odluku o pokretanju postupka za otkazivanje ugovora o radu dobili su dosadašnja glavna urednica lista Eni Ambrozić, pomoćnica i zamjenica glavne urednice Zvjezdana Vučinić i Tatjana Uvodić Iveša, urednik deska Igor Brajković, urednik-komentator Dražen Majić, novinar te predsjednik Skupštine udjelničara i predsjednik Udruge malih udjelničara Glasa Istre Goran Prodan te šefica tehničke redakcije Zorka Jelenić.

Ovim zaposlenicima Glasa Istre odluka je uručena nakon što je Uprava društva jučer s mjesta glavne urednice lista smijenila Eni Ambrozić te za vršitelja dužnosti do imenovanja novog glavnog urednika postavila predsjednika Uprave Željka Žmaka.

Željko Žmak danas je u izjavi za Radio Pula istaknuo kako već duže vrijeme nije bio zadovoljan uređivačkom politikom lista.

"To više nije onaj Glas Istre koji je bio prije i nije na tragu svih ovih silnih godina koliko ovaj list postoji. Mislim da smo skrenuli u neke žute vode", ocijenio je Žmak. Dodao je kako se Uprava nije nikada miješala u uređivačku politiku, a on je osobno imao golemo povjerenje u glavnu urednicu koja je uređivačku politiku, kako je kazao, "vodila onako kako je htjela".

"Dao samo riječ da ću svakog glavnog urednika poštivati do kraja i da će svaki taj urednik imati potpunu slobodu da kreira novinu. No, uvjerio sam se da u nekim situacijama to ne izgleda baš dobro pa mi nije preostalo drugo nego da kažem dosta", kazao je Žmak. Izrazio je nadu da će u Glasu Istre postavljanjem novog glavnog urednika zavladati drukčija atmosfera u kojoj će se poštivati međuljudski odnosi. Kako je rekao, Glas Istre ne stoji financijski loše. "Kada bismo priopćili plaće zaposlenika, neki bi se uhvatili za glavu, naravno u pozitivnom smislu", zaključio je Žmak.

Jedan od novinara, kojima je uručena odluka o pokretanju postupka za otkazivanje ugovora o radu, Dražen Majić u izjavi za novinare rekao je da kako ga je odluka šokirala s obzirom na to da, kako je rekao, "nije napravio nikakvu povredu radnoga prava".

"Smatram to grubim kršenjem novinarskih, ljudskih i sindikalnih prava. No, jasno mi je da iza nje stoje ljudi o kojima sam pisao i time doveo u pitanje zakonitost njihova rada i djela. Prije svega tu mislim na župana Ivana Jakovčića, kao politički najsnažnijeg čovjeka u Istri, ali i na ljude koji su povezani s ekipom Hypo Alpe Adria bankom", ustvrdio je Majić.

Dojučerašnja glavna urednica Eni Ambrozić najavila je kako čeka detaljno obrazloženje ove odluke nakon kojega će se sedmero novinara žaliti i angažirati odvjetnike. Ujedno je istaknula da će o svemu izvijestiti Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara te međunarodne novinarske institucije.

Sindikalna povjerenica u Glasu Istre Snježana Matejčić rekla je kako je i ona osobno jutros dobila opomenu pred otkazom zato što je na oglasnu ploču redakcije istaknula koeficijente za obračun plaća zaposlenika. Naime, kako je rekla, nakon kolektivnih pregovora, koji su zaključeni 20. srpnja i kada je dogovoreno povećanje osnovice za obračun plaće od pet posto, to se ipak nije dogodilo, već je prije desetak dana Uprava društva ponudila koeficijente prema kojima bi plaća narasla samo novinarima.

"U Glas Istre ima 312 zaposlenih od kojih je 81 novinar i naravno da sindikat nije pristao, te sam o tome htjela obavijestiti članstvo. Odluku Uprave smatram neozbiljnom, sindikat je u potpunosti stao u obranu radnih prava sedmorice novinara, te će angažirati odvjetnike", zaključila je Snježana Matečić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙