FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glas Koncila: političari nemaju strategiju kako iseljeni Hrvati mogu pomoći Hrvatskoj

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra da naši političari nemaju stvarnu strategiju kako bi iseljeni Hrvati mogli pomoći Hrvatskoj, a da pritom i njima samima to bude na boljitak.
ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra da naši političari nemaju stvarnu strategiju kako bi iseljeni Hrvati mogli pomoći Hrvatskoj, a da pritom i njima samima to bude na boljitak.

U komentaru najnovijeg broja tjednika "Hrvatska i iseljeništvo" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako se nakon boravka najviših predstavnika hrvatske državne vlasti u Sjedinjenim Državama i susreta s američkim Predsjednikom "nameće i pitanje što ti susreti znače za američke Hrvate, odnosno može li sadašnja hrvatska politika išta ponuditi američkim Hrvatima i hrvatskim iseljenicima općenito".

Upozoravajući na činjenicu da samo u SAD-u živi najmanje milijun ljudi hrvatskoga podrijetla, komentator napominje kako bi se od svake hrvatske vlasti očekivalo da ima definirano stajalište i strategiju prema tako brojnoj zajednici te da će najviši političari iskoristiti svaku priliku svoga boravka u SAD-u i za susret s predstavnicima tamošnjih Hrvata.

"S obzirom na brojnost i učestalost inozemnih gostovanja najviših hrvatskih političkih dužnosnika u stranim zemljama u kojima žive i znatnije hrvatske iseljeničke skupine te s obzirom na rijetke susrete s predstavnicima tamošnjih Hrvata, dojam je da hrvatske državne vlasti i ne znaju što bi to mogle ponuditi hrvatskim iseljenicima, a da to ne budu prazne fraze i neobvezujuća obećanja", napominje se u komentaru.

Podsjećajući kako Republika Hrvatska 8. listopada slavi ili barem spominje 15. obljetnicu službenoga raskida Hrvatske s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom te kako je prošlo i deset godina od završetka rata, u komentaru tjednika se napominje kako hrvatska službena politika još nije stavila na dnevni red pitanje službenoga i stvarnoga odnosa prema hrvatskom iseljeništvu kojega, prema nekim procjenama, ima samo upola manje od broja sadašnjega hrvatskoga stanovništva u zemlji.

"Glas koncila" zaključno upozorava da je hrvatsko iseljeništvo neiskorišteno blago, kako po samim tim ljudima za koje je Hrvatska siromašnija, tako i za njihovo iskustvo i stručnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙