FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 4. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada će umirovljenicima podmiriti drugu ratu duga u prosincu, prije Božića, najavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka s kardinalom Vinkom Puljićem. Vlada je odlučila da se Plivine dionice u vlasništvu države prebace u imovinu Umirovljeničkog fonda za isplatu druge rate duga umirovljenicima, jer taj novac nije osiguran kroz privatizaciju HT-a, kazao je Sanader. Taj se novac trebao osigurati privatizacijom HT-a, koja dosad nije obavljena jer su prethodne Vlade u prvoj i drugoj privatizaciji Telekoma propustile definirati kome to pripada, rekao je. Neću dopustiti da Vlada dođe u situaciju da hrvatski umirovljenici ne dobiju isplatu duga koji zaslužuju, istaknuo je Sanader podsjetivši da im to pravo pripada prema Ustavnom zakonu i odluci Ustavnog suda, te Zakonu o umirovljenicima koji je usvojen u Saboru na prijedlog Vlade i uz potporu koalicijskih partnera.

ZAGREB - Protupoplavni nasip na lijevoj obali Mure, o izgradnji kojega je danas u Ljubljani potpisan dogovor, gradit će konzorcij u kojem su tvrtke iz Varaždina i Murske Sobote, rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić. U području Hotize glavni izvoditelj će biti varaždinska Vodogradnja, a podizvoditelj VGP "Mura" iz Murske Sobote. Na predjelu nizvodno od Hotize glavni će izvoditelj biti VGP "Mura", a podizvoditelj Vodogradnja, rekao je Pavić. "Troškove radova zajednički će u pedesetpostotnu omjeru platiti obje države", dodao je. Pavić je napomenuo kako se predviđeni radovi ne će širiti, pa zato ne će biti ni otkupa zemljišta.

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna izbornog zakona za lokalne izbore, koji je naišao na protivljenje većine parlamentarnih klubova. Problem manipulacije antidatiranim bjanko ostavkama na vijećničke mandate Vlada namjerava ublažiti uvođenjem obveze ovjeravanja ostavke kod javnog bilježnika. Predlaže da vijećnik svoju ostavku mora ovjeriti najkasnije osam, a predati najkasnije tri dana prije zakazane sjednice predstavničkog tijela. Većina oporbenih klubova smatra da bi takvo rješenje doprinijelo političkoj trgovini, odnosno da bi razdoblje između ovjeravanja i podnošenja ostavke nečasni vijećnici mogli iskoristiti kako bi podigli cijenu vlastitog mandata.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja razmotriti Vladine prijedloge zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te o vijećima mladih. Predloženi zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi regulira odnose između predstavničkih tijela i neposredno izabranih gradonačelnika, odnosno župana. U konačnoj verziji tog zakonskog prijedloga Vlada je odustala od rješenja po kojem bi lokalne čelnike mogla smijeniti na zahtjev dvotrećinske većine u predstavničkim tijelima. Neposredno izabrane gradonačelnike i župane moći će smijeniti jedino građani, na referendumu koji bi pokrenulo predstavničko tijelo.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Nakon sastanka premijer Sanader je novinarima izjavio da je sastanak s kardinalom dogovoren prije izbora u BiH, prije mjesec dana, da ne bi bilo nekakvih spekulacija da je sastanak vezan uz rezultate izbora. Naravno, dodao je premijer, da nismo ni htjeli, ni smjeli izbjeći temu o rezultatima bosansko-hercegovačkih izbora. Rekao je da su razgovarali i o načinu kako sačuvati ravnopravnost, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH. "Nastavit ćemo dobre i prijateljske odnose, službene odnose između Zagreba i Sarajeva, a i po ustavnoj obvezi Hrvatska se kao supotpisnica Daytonskog sporazuma mora skrbiti za Hrvate u BiH", rekao je, izrazivši žaljenje što hrvatske stranke i njihovi vođe u BiH u trenutku izbora nisu bili na visini svojih zadaća.

SPLIT/ZAGREB - Građevinska inspekcija danas je zaustavila radove investitora Ive Kapetanovića u uvali Junče-ravni u sutivanskoj općini na Braču, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. "Građevinska inspekcija obavila je danas nadzor na lokaciji Junče-ravan u sutivanskoj općini na otoku Braču i utvrdila da se gradi armiranobetonski zid obložen kamenom viši od dva metra. Gradilište je zatvoreno, a inspekcijski se postupak nastavlja u skladu sa zakonom", navodi se u priopćenju Ministarstva. SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić jučer je na konferenciji za novinare u Splitu ustvrdio kako je očito da iza takva "krajnje bezobrazna" uništavanja prostora u zaštićenoj šumi u uvali Junče-ravni na Braču stoje ljudi iz Ministarstva graditeljstva, inače bi, kako je rekao, reagirala inspekcija.

ČAKOVEC - Novopečeni supružnici međimurski župan Josip Posavec i zamjenica mu Dijana Marciuš-Posavec na današnjoj su konferenciji za novinare u Čakovcu ocijenili kako u njihovu slučaju nema sukoba interesa i nepotizma te da zbog toga dožupanica ne će podnijeti ostavku. Župan Posavec je ocijenio kako se u Međimurskoj županiji radi temeljito i stručno, a da je privatni život po strani. HDZ kao županijski koalicijski partner HNS-u nije oduševljen tim izjavama župana i njegove žene dožupanice. Predsjednik Skupštine Međimurske županije i međimurskog HDZ-a Vladimir Ivković je, reagirajući na današnju tiskovnu konferenciju, rekao da je HDZ još prije očekivo ostavku dožupanice jer su u vezi od početka mandata.

ZADAR - Županijski sud u Zadru osudio je danas u odsutnosti Stevana Macakanju, Srbina iz Benkovca, na 20 godina zatvora jer je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U istom je procesu Županijski sud osudio, također u odsutnosti, Željka Martića na pet godina zatvora zbog istoga kažnjiva djela, a dvojicu optuženika za isto djelo - Branka Kužeta i Željka Cupaća - oslobodio je optužbe. Bilo je to ponovljeno, treće, suđenje četvorici Srba s benkovačkog područja za ratni zločin nad civilnim pučanstvom. U prva dva suđenja Vrhovni sud je ukidao presude zbog različitih manjkavosti, no Županijski je sud u Zadru i treći put, na temelju iskaza svjedoka i drugih dokaza, osudio Macakanju na 20-godišnju zatvorsku kaznu.

RAB - Predsjednik Stjepan Mesić danas je boravio na otoku Rabu i s tamošnjim čelnicima razgovarao o razvojnim projektima otoka, inicijativom za osnivanjem loparske općine i prijedlogu privatizacije hotelskog poduzeća "Imperiala". Rabski gradonačelnik Željko Barčić istaknuo je da su najveće otočne teškoće odvodnja otpadnih voda te prometna nepovezanost s kopnom. No, dodao je, to se uskoro počinje rješavati gradnjom sustava odvodnje i nove trajektne luke i prilazne ceste u Stinici blizu dosadašnje luke Jablanca na kopnu. Predsjednik Mesić ustvrdio je da je Rab znao organizirati gospodarstvo, ali i da je razvoj otoka ograničen te da se država treba posebno odnositi prema otocima. Izrazio je uvjerenje da će Europa "imati sluha" za to, ali da i otočani moraju nuditi prijedloge pregovaračkoj skupini s EU-om u vezi s otocima.

ŠIBENIK - Četvorica dužnosnika Šibensko-kninske županije kazneno su prijavljena zbog osnovane sumnje da su počinila kažnjivo djelo zloporabe položaja i ovlasti primajući nezakonito naknade za sudjelovanje u radu županijskih izvršnih tijela, odnosno Poglavarstvu, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. Kako se navodi u piropćenju, policija je na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva nakon opsežne kriminalističke obradbe utvrdila osnovanu sumnju da su četiri dužnosnika za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist od ukupno 190.825 kuna. Oni su protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi i županijskim aktima sebi omogućili i ostvarili isplate nepripadnih naknada troškova za rad u županijskim izvršnim tijelima, kaže se u policijskom priopćenju.

ZAGREB - U slijedećih tri do četiri godine u Hrvatskoj će biti uklonjena sva poznata minska polja, rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth na današnjem predstavljanju izvještaja Landmine Monitor-a o prutuminskom djelovanju u 2006. u svijetu, s naglaskom na Hrvatsku. Predstavljajući protuminsko djelovanje u Hrvatskoj Jungwirth je istaknuo da je od 1996. do početka ove godine više od deset puta smanjen minski sumnjivi prostor. Prve procjene, 1996. definirale su ga u veličini od 13.000 četvornih kilometara, a početkom 2006. minski sumnjivi prostor precizno je definiran na 1.147 četvornih kilometara, rekao je Jungwirth. Najavio je da će Hrvatska u sljedeće tri do četiri, najviše pet godina, što ovisi o financijskim sredstvima, ukloniti sva poznata minska polja. Riječ je o 300 četvornih kilometara koje treba razminirati, a što će koštati oko 450 milijuna eura.

VUKOVAR - U Vukovaru je danas otvoren Područni centar Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara", četvrti izvan Zagreba. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na svečanosti u vukovarskom dvorcu Eltz kazao je kako hrvatski instituti i sveučilišta imaju tako razvijen potencijal da Hrvatska već sada ima brand znanja, a hrvatski znanstvenici, koji su godinama bili skromni i samozatajni, u zadnjih nekoliko godina sudjeluju u velikim međunarodnim projektima i ostvaruju zavidne znanstvene rezultate. Po Primorčevim riječima Hrvatska do 2010. želi stvoriti najkonkurentniji školski sustav u jugoistočnoj Europi, a to će, kako je rekao, moći ostvariti jedino ulaganjem u razvoj obrazovanja i znanosti. "Kao što se nekad maštalo o 'američkom snu', želimo da se govori o 'hrvatskom snu' i da ga pretvorimo u javnost", rekao je Primorac.

OSIJEK - Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizirat će prosvjede studenata ako se na sjednici sveučilišnog Senata ne donese odluka o beuzvjetnom upisu studenata treće godine u četvrtu godinu, kao što je odobreno studentima druge godine za upis u treću godinu studija. To je sinoć odlučila skupština Studentskog zbora osječkog sveučilišta, izvijestio je danas predsjednik Studentskog zbora Marin Bakša, dodavši kako se zahtijeva da Senat Sveučilišta J.J. Strossmayera zasjeda 23. listopada te da se "do tada neće ići u organizaciju prosvjeda". Bakša je na konferenciji za novinstvo na Elektrotehničkom fakultetu rekao i kako je na sinoćnjoj skupštini Studentskog zbora od 16 članova nazočno bilo 14, te da je većinom glasova on i dalje ostao predsjednikom Studentskog zbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙