FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirel o glavnim izazovima za Hrvatsku

BRUXELLES,3. listopada (Hina) - Reforma zakonodavstva, borba protiv korupcije te područje pravosuđa i temeljnih prava tri su glavna izazova za Hrvatsku, izjavio je u utorak u Bruxellesu visoki dužnosnik Europske komisije.
BRUXELLES,3. listopada (Hina) - Reforma zakonodavstva, borba protiv korupcije te područje pravosuđa i temeljnih prava tri su glavna izazova za Hrvatsku, izjavio je u utorak u Bruxellesu visoki dužnosnik Europske komisije.

U ovoj fazi približavanja EU-u tri su glavna područja - reforma zakonodavstva, borba protiv korupcije te pravosuđe i temeljna prava", izjavio je Pierre Mirel, direktor u Općoj upravi Europske komisije za proširenje zadužen za kandidatske zemlje.

Mirel je sudjelovao na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji je započeo je u utorak popodne u Bruxellesu. Uz članove Zajedničkog parlamentarnog odbora, zastupnike Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, na sastanak su pozvani predstavnici hrvatskog pregovaračkog tima, predstavnici Europske komisije i predsjedništva EU-a.

Mirel je istaknuo da je Hrvatska u proteklih godinu dana učinila napredak u pojedinim područjima poput prava trgovačkih društava, financijskih usluga i prava intelektualnog vlasništva.

S druge strane, Hrvatska će trebati više učiniti u području zaštite okoliša, tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava.

Govoreći o povratku izbjeglica, Mirel je istaknuo nezadovoljstvo "sporim rješavanjem" pitanja stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava. "Tu treba nešto učiniti", rekao je Mirel.

U pogledu zaštite manjina, Mirel je rekao da je postignut ograničen napredak u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. On je pri tom pozdravio činjenicu da vrh hrvatske vlasti oštro osuđuje sve etnički motivirane incidente, istaknuvši da sada to potrebno spustiti i na lokalnu razinu, što još nije slučaj.

Mirel je ocijenio da proces screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, koji je sada pri samom, proticao vrlo dobro. Komisija je do sada izradila izvješća za screening za 15 poglavlja, od kojih je 11 već prošlo proceduru u Vijeću EU-a, a o četiri se još raspravlja.

Otkrio je da je Komisija za tri poglavlja - poljoprivreda, ribarstvo i pravo intelektualnog vlasništva, predložila otvaranje pregovora bez dodatnih mjerila ili benchmarksa.

Sudjelujući u vrlo zanimljivoj raspravi, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda kritizirao je nedavnu izjavu slovenskog liberalnog zastupnika Jelka Kacina da se Hrvatska ne može nadati članstvu prije 2012. godine. "Načelno mislim da nije dobro nagađati oko datuma, jer to izaziva negativne reakcije", rekao je Swoboda.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da "jedan tiskani i jedan elektronski medij" u Hrvatskoj, čiji su vlasnici iz država članica EU-a, šire "govor mržnje i netolerancije i gaje protumanjinski diskurs". Ne želeći otkriti na koje medije misli, zamolio je da se o tome otvori rasprava, "jer se s takvim medijima ne može graditi demokratsko društvo". Odgovoreno mu je EU tu ne može ništa učiniti jer je riječ o privatnim vlasnicima.

U raspravi je se jako puno spominjala otvorena pitanja oko razgraničenja između Hrvatske i Slovenije i većina je isticala da je to bilateralno pitanje koje trebaju riješiti dvije države međusobno.

Sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora završava se u srijedu.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙