FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija traži da se pitanja EU-a ne koriste u predizbornoj kampanji u RH

BRUXELLES,12. rujna (Hina) - Europska komisija smatra da hrvatski političari tijekom predizborne kampanje ne bi trebali u političkoj borbi koristiti pitanja vezana uz europske integracije, izjavio je u utorak David Daly, šef deska za Hrvatsku u Općoj upravi EK za proširenje.
BRUXELLES,12. rujna (Hina) - Europska komisija smatra da hrvatski političari tijekom predizborne kampanje ne bi trebali u političkoj borbi koristiti pitanja vezana uz europske integracije, izjavio je u utorak David Daly, šef deska za Hrvatsku u Općoj upravi EK za proširenje.

"Tražit ćemo od političkih aktera da se u predizbornoj kampanji ne koriste pitanjima vezanim uz EU-u", izjavio je Daly.

Daly je govorio na sastanku u Europskom parlamentu, posvećenom pripremama za sjednicu Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji će se održati 3. i 4. listopada u Bruxellesu. Na sastanku je sudjelovao i hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević koji je europske parlamentarce upoznao s najnovijim razvojem događaja u pristupnom procesu.

Daly i Baričević su izrazili zadovoljstvo tijekom screeninga, procjene usklađenosti zakonodavstva, važnog procesa koji prethodi konkretnim pregovorima po pojedinim poglavljima europske pravne stečevine. Ovoga tjedna završit će eksplanatorna faza screeninga za sva poglavlja.

Daly je rekao da je Komisija do sada poslala Vijeću EU-u ukupno 14 izvješća o screeningu, od kojih je za sedam već završena procedura u Vijeću, a o ostalima se još razgovora. Od tih sedam poglavlja, Hrvatska je u jednom poglavlju otvorila i zatvorila pregovore, u dva poglavlja nema dodatnih mjerila (benchmarks) za otvaranje, a u četiri poglavlja morat će ispuniti mjerila kako bi mogla otvoriti pregovore.

Daly je najavio da će Komisija u svom godišnjem izviješću o napretku, koje se očekuje 24. listopada istaknuti dobre stvari koje je Hrvatska učinila proteklih godina i ukazati na nedostatke na koje treba usmjeriti pozornost.

Istaknuo je da će trebati učiniti napredak u pravosuđu, poglavito kod smanjivanja broja zaostalih sudskih predmeta.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Daly je kazao da su u posljednje vrijeme "neki izolirani slučajevi pod istragom, ali da je to samo vrh ledenog brijega i da mnogi drugi slučajevi ostaju neistraženi". Spomenuo je također pitanje povratka izbjeglica, poglavito stambeno zbrinjavanje Srba u mjestima izvan područja od posebne državne skrbi.

Također je spomenuo da se kod pristupa tržištu nekretnina u Hrvatskoj državljani svih zemalja članica EU-a trebaju tretirati na jednak način.

"Sva ta pitanja nisu iznenađenje za hrvatsku stranu, o njima razgovaramo i unutar tijela za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Daly.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙