FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB - Situacija na Balkanu, posebice na Kosovu, jedna je od glavnih tema na dnevnom redu jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se održava u Strasbourgu od 2. do 6. listopada a prvoj plenarnoj sjednici nazočit će i hrvatski premijer Ivo Sanader. Premijer Sanader će, kako se očekuje, iznijeti ocjene hrvatske Vlade o stanju u regiji i o ulozi Hrvatske u njenoj stabilizaciji, u procesima približavanja euroatlantskim integracijama te o regionalnoj suradnji. Kao govornici o toj temi najavljeni su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjednik Srbije Boris Tadić i albanski premijer Sali Berisha. Hrvatski premijer trebao bi se sastati i s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Reneom van der Lindenom.

SARAJEVO - Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović su definitivno i uvjerljivo pobijedili u utrci za bošnjačkog odnosno srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenose svi bosanskohercegovački dnevni listovi no neki pri tom ističu kako je utrka za hrvatskog člana neizvjesna. "Silajdžić i Radmanović slave, Komšić i Jović nastavljaju utrku", naslovnica je sarajevskog "Oslobođenja" koje sugerira kako će između kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH. i Socijaldemokratske partije odlučiti glasovi birača s područja Sarajeva i Tuzle. Najtiražniji "Dnevni avaz" prenosi slavljeničko ozračje iz Silajdžićeva izbornog stožera no gotovo da prešućuje sve izgledniju pobjedu Željka Komšića.

BRAZILIJA - Brazilski predsjednik Lula, žrtva skandala krajem kampanje, nije uspio premostiti granicu od 50 posto na predsjedničkim izborima u nedjelju i morat će se u drugom krugu glasovanja, 29. listopada, suočiti sa socijaldemokratom Geraldom Alckminom. Na više od 99,1 posto prebrojanih glasova, Luiz Inacio Lula da Silva dobio je 48,6 posto glasova, nasuprot 41,7 posto za Alckmina. Geraldo Alckmin, kandidat brazilske Socijaldemokratske stranke kazao je da ima "velike izglede" da osvoji brazilske predsjedničke izbore u drugom krugu 29. listopada nasuprot predsjedniku Luli.

BRAZILIJA - Brazilski vojnici koji su u nedjelju nastavili potragu u amazonskoj prašumi nakon pada Boeinga 737 tvrtke GOL u petak, nisu pronašli nijednog preživjelog, pa je u Brazilu proglašena trodnevna državna žalost. "Nema preživjelih, a spasilačke ekipe su izvukle dva još neidentificirana trupla", piše u priopćenju zrakoplovnog zapovjedništva upućenom ministarstvu obrane. Olupina je u subotu ujutro primijećena na mjestu 200 km jugoistočno od Peixoto Azvedona, na sjeveru amazonske države Mato Grosso.

STOCKHOLM - Već uobičajena sezona Nobelovih nagrada počinje u ponedjeljak u Stockholmu i završava se 13. listopada, s uglednom nagradom za mir za koju najviše izgleda ima bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari. Znanstvenici će biti prvi na redu s dodjelom nagrada za medicinu i za psihologiju u ponedjeljak, u utorak za fiziku, a u srijedu za kemiju. Tko je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju znat će se u ponedjeljak 9. listopada. Još nije utvrđeno kada će se dodijeliti nagrada za književnost. No obično se dodjeljuje u četvrtak, pa bi to moglo biti 5. ili 12. listopada. Nobelova nagrada za mir, jedina koju dodjeljuje Norveška prema želji njezina osnivača Alfreda Nobela, objavit će se 13. listopada. Za Nobelovu nagradu za mir ove je godine predložena 191 osoba i organizacija, dok ih je lani bilo 199.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙