FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan uzlet najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa

NEW YORK, LONDON, 1. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Američki Dow Jones indeks protekloga se tjedna našao nadomak povijesnog rekorda, a europski burzovni indeksi blizu najviših razina u zadnjih pet godina, kako su dobri gospodarski pokazatelji i val akvizicija i preuzimanja u korporativnom svijetu potaknuli ulagače na kupovine blue-chip dionica.
NEW YORK, LONDON, 1. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Američki Dow Jones indeks protekloga se tjedna našao nadomak povijesnog rekorda, a europski burzovni indeksi blizu najviših razina u zadnjih pet godina, kako su dobri gospodarski pokazatelji i val akvizicija i preuzimanja u korporativnom svijetu potaknuli ulagače na kupovine blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks dobio je u tom razdoblju 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.679 bodova. Tijekom trgovanja u petak dotaknuo je i 11.741,99 bod, što je tek neznatno ispod povijesnog rekorda od 11.750,28 bodova, postignutog 14. siječnja 2000. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,8 posto, na 2.258 bodova. Oba indeksa treće su tromjesečje završili u plusu, pri čemu Dow za 4,74 posto, a Nasdaq za 3.97 posto.

Neočekivano veliki skok povjerenja američkih potrošača ublažio je zabrinutosti ulagača na Wall Streetu oko usporavanja rasta gospodarstva i korporativnih zarada. Naime, indeks povjerenja američkih potrošača Conference Boarda poskočio je u rujnu mnogo više nego se očekivalo, dosegnuvši 104,5 bodova nasuprot 100,2 boda u kolovozu.

Podatak o porastu broja prodanih novih kuća u kolovozu na američkom tržištu nekretnina za 4,1 posto, pak, zasjenio je izvješće o padu narudžbi trajnih dobara američkoj industriji u istome mjesecu za 0,5 posto. Nastavljeno klizanje cijena nafte također je dalo podršku kupovini dionica i uzletu njihovih cijena, jer smanjuje pritisak na inflaciju te pojačava izglede za skorašnjom promjenom smjera američke monetarne politike.

Pozornost ulagača na Wall Streetu početkom tjedna plijenio je i predsjednik podružnice američke središnje banke u Dallasu Richard Fisher, izjavivši da je američko gospodarstvo u dobroj situaciji. Ojačao je tako pretpostavke na tržištu da će početkom iduće godine Fed sniziti kamatne stope.

Kompanije koje ostvaruju koristi od nižih troškova i smanjenih troškova energenata, poput proizvođača građevinske opreme Caterpillara i industrijskog konglomerata General Electrica, bilježile su pojačani interes ulagača za svoje dionice. Njihove dionice poskupjele su za 2,5 odnosno 1,4 posto. Po dobitcima su se isticale i dionice proizvođača zrakoplova Boeing, za 1,7 posto te maloprodajnog lanca Wal-Mart, za 0,9 posto, kao i dionice Altria Groupa i General Motorsa, ojačavši za više od dva posto.

Poskupjele su i dionice nekih energetskih kompanija, jer ulagači smatraju da je korekcija njihovih cijena, potaknuta padom cijena nafte u protekla dva mjeseca za 20 posto, bila pretjerana. Tako je dionica Exxon Mobila poskupjela 2,1 posto, a Chevrona 2,3 posto.

Na tehnološkom tržištu vodeća dobitnica bila je dionica računalne kompanije Apple Computers, koja je poskupjela 3,8 posto, nakon što je jedna brokerska tvrtka podigla investicijski rejting njezinih dionica. Značajnije je poskupjela i dionica proizvođača čipova Intela, ojačavši 2,8 posto po objavi da će lansirati nove proizvode u studenome.

"Daljnji pad cijena nafte pomogao je uzletu cijena dionica, kao i uvjerenje ulagača da će kamatne stope u SAD-u zasigurno biti snižene.", rekao je Lincoln Anderson, iz brokerske tvrtke LPL Financial Services.

Cijene europskih dionica ostvarile su gotovo najviše razine u proteklih pet godina uslijed pojačanih kupovina uoči završetka tromjesečja, potpomognutih valom preuzimanja u sektorima energetike i maloprodaje. Londonski Ftse indeks poskočio je 2,4 posto, na 5.961 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku nešto više od dva posto, dosegnuvši 6.004 boda.

Pad cijena nafte od oko 20 posto u protekla dva mjeseca pomogao je popuštanju zabrinutosti oko inflacije i osobne potrošnje. Ipak, stratezi kažu da najnoviji dobitci na tržištima imaju više veze s uobičajenim ritualom krajem tromjesečja usmjerenom sređivanju portfelja fond menadžera kako bi bolje izgledali njihovim ulagačima negoli promjeni dugoročnog raspoloženja.

Bitka za preuzimanje španjolske energetske kompanije Endese ponovno je plijenila pozornost ulagača, potaknuvši u srijedu skok madridskog burzovnog indeksa za 1,8 posto, samo dan nakon što je zabilježio najvišu razinu na zatvaranju od ožujka 2000. Endesine su dionice poskočile 6,6 posto nakon što je njemački E.On poboljšao svoju ponudu za njezino preuzimanje.

Nadalje, proširile su se glasine o novim preuzimanjima u španjolskom energetskom sektoru. Naime, ponuda španjolske graditeljske grupe ACS za kupnju 10 posto udjela u Iberdroli, objavljena kasno u utorak, prvi je korak za trostrano udruživanje u sektoru energetske proizvodnje i distribucije s tvrtkama Fenosa i Gas Natural, piše španjolski list Vanguardia.

Dionice UCB-a ojačale su dva posto nakon početnih gubitaka budući su ulagači 'probavili' vijest o ponudi te belgijske farmaceutske kompanije teškoj 4,4 milijardi dolara za preuzimanje njemačkog konkurenta Schwarz Pharme.Dionice Schwartza poskočile su 20 posto.

Od ostalih vijesti s područja spajanja i akvizicija izdvaja se mogućnost akvizicije švedskog zračnog prijevoznika SAS koju bi mogao razmotriti njemački konkurent Lufthansa ukoliko bi mogao postati većinskim dioničarom u toj skandinavskoj tvrtki. SAS-ove su dionice pritom poskupjele 2,6 posto,

Dobrom raspoloženju pridonijeli su i ohrabrujući rezultati poslovanja švedskog maloprodajnog lanca odjeće Hennes&Mauritz i francuskog proizvođača automobila PSA Peugeot Citroena.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je za više od tri posto, dosegnuvši 16.128 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙