FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju, 1. listopada

ZAGREB, 30. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 1. listopada.
ZAGREB, 30. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 1. listopada.

SARAJEVO - Državljani Bosne i Hercegovine izlaze na opće izbore koji se smatraju iznimno važnim zbog planova međunarodne zajednice da već iduće godine bitno ograniči svoju ulogu u toj zemlji. Biračka mjesta, njih 4299, bit će otvorena od 7 do 19 sati a nešto više od 2,7 milijuna registriranih glasača ovoga će puta imati priliku odlučiti se između 36 političkih stranaka, osam koalicija i dvanaest neovisnih kandidata. Na kandidatskim listama naći će se ukupno 7.245 imena. Svi registrirani birači na razini BiH odlučivat će o novom sastavu Predsjedništva BiH te Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

BEČ - Opći izbori u Austriji. Za naklonost birača bori se sedam stranaka - Narodna (OeVP), Socijaldemokratska (SPOe), Stranka zelenih (G), Slobodarska (FOe), Pokret za budućnost Austrije (BZOe), Lista Hansa Petera Maritina (HPM) i Komunistička stranka (KPOe). Postojeću vladajuću koaliciju čini Narodna stranka i Pokret za budućnost Austrije, a najjača oporbena stranka je Socijademokratska stranka Austrije. Uglavnom sva ispitivanja javnog mnijenja Narodnoj stranci prognoziraju 38 posto, Socijaldemokratskoj 35 posto glasova, Stranka zelenih i Slobodarska stranka borit će se za treće mjesto i prema predviđanjima dobivaju 8 do 10 posto glasova.

BUDIMPEŠTA - Dva tjedna nakon izbijanja prosvjeda protiv premijera Ferenca Gyurcsanyja zbog njegova tajnog priznanja da je prije parlamentarnih izbora prevario birače, Mađari u nedjelju opet biraju, no lokalni izbori unatoč političkoj krizi ne bi trebali donijeti promjenu središnje vlasti. Na izborima za lokalne samouprave birat će se gradonačelnici i vijećnici u 3.174 gradova, općina i sela te 20 županija uključujući i glavni grad Budimpeštu.

BRAZILIJA - Brazil bira predsjednika i parlament a 126 milijuna brazilskih birača odlučit će treba li ponovno dati povjerenje aktualnome predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi ili optirati za promjene. Glavni Lulin protukandidat je Geraldo Alckmin iz PSDB-a, Socijaldemokratske stranke bivšeg brazilskog predsjednika Henriquea Cardosa koji je izbore izgubio 2002. Prema anketama, trećeplasirana kandidatkinja je senatorica Heloisa Helena, čelnica Stranke socijalizma i slobode, koju je osnovala nakon isključena iz Luline Radničke stranke (PT).

RIJAD/KAIRO/JERUZALEM/RAMALLAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice započinje turneju po Bliskom istoku.

DEŽURNI UREDNICI

Noć: Robert Šalinović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Domagoj Janković

Tel: **385-1-4808645

Fax: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙