FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 30. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

KAIRO - Ayman al-Zawahri, drugi čovjek terorističke organizacije Al-Qaide, u video-snimci koja je objavljena u petak oštro je napao američkog predsjednika Georgea Busha i papu Benedikta XVI., objavila je novinska agencija Associated Press. Al-Zawahri je nazvao Busha lažovom, koji je na prevaru uvukao Amerikance u rat u Iraku. Također, optužio je SAD za mučenje muslimanskih zatočenika uhićenih diljem Bliskog Istoka. Bin Ladenov zamjenik okomio se i na papu Benedikta XVI., kojeg je usporedio sa papom Urbanom II., koji je u 11. stoljeću (1095. godine) pokrenuo Prvi križarski rat. "Taj šarlatan Benedikt u nama je oživio sjećanje na govor njegova prethodnika iz 11. stoljeća, šarlatana Urbana II., koji je Europljane pozvao na križarski rat protiv Muslimana", izjavio je al-Zawahri, misleći pritom na nedavni sporni govor pape Benedikta XVI. na sveučilištu u Regensburgu, koji je u muslimanskom svijetu shvaćen kao uvreda islamskih vjernika. Video-snimka sa govorom Aymana al-Zawahrija traje 18 minuta. Američka obavještajna agencija CIA potvrdila je da glas na video-snimci pripada Aymanu al-Zawahriju.

WASHINGTON - Američki Senat je nakon burne 10-satne rasprave prihvatio sa 65 glasova za i 34 protiv prijedlog zakona o ispitivanju i procesuiranju osumnjičenih za terorizam, na temelju kompromisa postignutog između Bijele kuće i skupine republikanskih senatora koji su se protivili dijelu zakonskih odredbi, izvijestile su u petak američke TV mreže. Zakonski prijedlog, koji je prethodno prihvaćen u Kongresu, upućen je na potpisivanje predsjedniku Georgeu W. Bushu. Glasanjem u Kongresu i Senatu zaključena je tromjesečna rasprava, koja je počela krajem lipnja kada je Vrhovni sud osporio legalnost vojnih tribunala koje je Bush osnovao kako bi sudili osumnjičenim pripadnicima Al-Qaide.

MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je u petak navečer središnjim predizbornim skupom u Mostaru završila svoju predizbornu promidžbu za izbore u BiH zakazane za nedjelju 1. listopada ove godine. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je na skupu otvoreno najavio da će se on i njegova stranka u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH, koji će se nastaviti nakon predstojećih izbora, zauzimati "da i Hrvati u BiH imaju svoju federalnu jedinicu koja će biti organizirana potpuno jednako kao što će biti bošnjačka i srpska federalna jedinica". On je pozvao trojicu kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Božu Ljubića, Zvonka Jurišića i Mladena Ivankovića-Lijanovića da odustanu od svojih kandidatura u korist kandidata HDZ BiH Ive Mire Jovića.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak zatražile od Rusije i od Gruzije da čim prije izglade svoj prijepor diplomatskim putom, pošto su gruzijske vlasti uhitile četvoricu ruskih časnika pod optužbom za vojnu špijunažu. State Department je usto odbacio zahtjev Moskve da se o tom pitanju raspravlja u UN-ovu Vijeću sigurnosti, a glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je kazao da je riječ o "pitanju koje bi dvoje susjeda trebali riješiti između sebe". Glasnogovornik je rekao da je Washington stupio u "diplomatsku vezu" s objema stranama.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush primio je u petak u Bijeloj kući kazahstanskog kolegu Nursultana Nazarbajeva, ali pred novinarima nije dotaknuo pitanje ljudskih prava u njegovoj zemlji. "Pozorno sam pratio razvoj te važne zemlje, od sovjetskog doba do danas, kada je slobodna", rekao je američki predsjednik pred fotografima i kamermanima prije doručka s gostom. George W. Bush je istaknuo da se Nazarbajev, koji je na vlasti već 15 godina, zauzima za demokraciju koju SAD pokušava uspostaviti u Iraku i u Afganistanu. No, nije spomenuo američku zabrinutost zbog nepravilnosti koje su lani utvrđene na kazahstanskim izborima. Kazahstanski predsjednik je zahvalio SAD-u što je prvi u svijetu 1991. priznao Kazahstan kao neovisnu državu nakon sloma SSSR-a. "Na gospodarskom, energetskom i političkom polju, te u borbi protiv terorizma doista smo postali vrlo bliski partneri", rekao je.

BAGDAD - Iračka vlada je u petak objavila da je uvela redarstveni sat sa zabranom kretanja vozila i pješaka u Bagdadu do nedjelje, prenosi tv-postaja Iraqia. "Vlada je odlučila uvesti redarstveni sat za automobile i za pješake u petak navečer do nedjelje ujutro u 4.00 sata po srednjoeuropskome vremenu", piše u priopćenju koje je objavila iračka nacionalna televizija. Nije naveden razlog proširenja redarstvenog sata koji dolazi u trenutku kada američke i iračke snage vode operacije velikih razmjera kako bi se obračunale s nesigurnošću u Bagdadu, svakodnevnom poprištu sektaških sukoba u kojima svaki dan ginu deseci ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙