FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: završni predizborni skupovi hrvatskih stranaka

MOSTAR, , 29. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je u petak navečer središnjim predizbornim skupom u Mostaru završila svoju predizbornu promidžbu za izbore u BiH zakazane za nedjelju 01. listopada ove godine.
MOSTAR, , 29. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je u petak navečer središnjim predizbornim skupom u Mostaru završila svoju predizbornu promidžbu za izbore u BiH zakazane za nedjelju 01. listopada ove godine.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je na skupu otvoreno najavio da će se on i njegova stranka u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH, koji će se nastaviti nakon predstojećih izbora, zauzimati "da i Hrvati u BiH imaju svoju federalnu jedinicu koja će biti organizirana potpuno jednako kao što će biti bošnjačka i srpska federalna jedinica".

On je pozvao trojicu kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Božu Ljubića, Zvonku Jurišića i Mladena Ivankovića -Lijanovića da odustanu od svojih kandidatura u korist kandidata HDZ BiH Ive Mire Jovića.

Prije predizbornog skupa Dragan Čović je odgovarajući na novinarska pitanja priznao kako u odnosima njegove stranke (HDZ BiH) i HDZ-a Republike Hrvatske ima problema. "Vjerujem da ti problemi neće imati pogubne posljedice po Hrvate u BiH", rekao je Čović.

Naime, HDZ Republike Hrvatske i njen predsjednik Ivo Sanader za predstojeće izbore u BiH nisu podržali Čovićev HDZ BiH, nego su otvoreno podržali novoutemeljeni HDZ 1990 i kandidata te stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Božu Ljubića.

Tu potporu potvrdio je član Predsjedništva HDZ-a Republike Hrvatske i Sanaderov izaslanik Andrija Hebrang na središnjem predizbornom skupu HDZ 1990. u četvrtakna večer također u Mostaru. "Podupiremo Božu Ljubića jer u njega vjerujemo", rekao je tom prigodom Hebrang dodavši kako su predstojeći izbori u BiH "jedan od prijelomnih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda u BiH".

Svoj središnji predizborni skup također u Mostaru održala je u srijedu Hrvatska stranka prava BiH Đapić Jurišić i njen koalicijski partner Nova hrvatska inicijativa čiji je predsjednik Krešimir Zubak.

Na tom skupu sudjelovao je i predsjednik HSP-a Republike Hrvatske Ante Đapić. On je tom prilikom rekao kako HSP BiH Đapić-Jurišić nije želio koalirati niti sa jednim HDZ-om u BiH (HDZ BiH i HDZ 1990.) jer je, po Đapićevim tvrdnjama HDZ-ova politika odgovorna za teško stanje Hrvata u BiH. Đapić je također upozorio kako će se ishod predstojećih izbora u BiH, posebice u hrvatskom biračkom tijelu, odraziti i na sljedeće izbore u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙