FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela s radom Javna ustanova "Priroda"

RIJEKA, 12. rujna 2006. (Hina) - Početak rada Javne ustanove "Priroda" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode od županijske važnosti u utorak je svečano označio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
RIJEKA, 12. rujna 2006. (Hina) - Početak rada Javne ustanove "Priroda" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode od županijske važnosti u utorak je svečano označio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Osnivač Javne ustanove "Priroda" je Primorsko-goranska županija, a djelatnost joj je zaštita, održavanje i promicanje zaštićena područja, a cilj je zaštititi i očuvati izvornost prirode te osigurati nesmetane prirodne procese i održivu uporabu prirodnih dobara.

Ustanova će nadzirati poštivanje uvjeta i mjera zaštite zaštićenih područja koje proglašava Županija.

Primorsko-goranska županija donijela je odluku o osnivanju Javne ustanove "Priroda" u ožujku ove godine, a za početak rada osiguran je 1,1 milijun kuna. Novac za budući rad izdvajat će se iz županijskog proračuna, od vlastitih prihoda, naknada za uporabu zaštićenih dijelova prirode, potporama, sponzorstvom i darovanjima.

Do sada su u toj županiji proglašene zaštićene prirodne vrijednosti na 281 četvornom kilometru ili na 3,5 posto županijske površine. Riječ je o jednom nacionalnom parku, parku prirode i strogom rezervatu, osam posebnih rezervata, šest parkovnih šuma, tri značajna krajolika, sedam spomenika prirode i četiri spomenika parkovne arhitekture.

Po Zakonu o zaštiti prirode iz 2005. javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode osniva Vlada, a ostalim zaštićenim područjima upravljaju i osnivaju ih jedinice područne samouprave.

Taj je zakon, prvi put, omogućio i općinama i gradovima osnivanje javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima.

svečanosti su u utorak bili nazočni ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković, načelnica Odjela za zaštitu prirodnih vrijednosti u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture Kornelija Pintarić, ravnateljica JU "Priroda" Sonja Šišić i ravnatelj Županijskog zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje Mladen Črnjar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙