FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 30. rujna do ponedjeljka 2. listopada

ZAGREB, 29. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 30. rujna do ponedjeljka 2. listopada.
ZAGREB, 29. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 30. rujna do ponedjeljka 2. listopada.

SUBOTA, 30. rujna

-----------------

PULA - Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i šefovi diplomatskih misija i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH borave u posjetu Istarskoj županiji gdje će sudjelovati u jedriličarskoj regati "Diplomat Cup 2006".

Jedriličarska regata "Diplomat Cup 2006" odvijat će se u subotu, sa startom u 10.00 sati u Puli i ciljem u luci Mali Brijun. Proglašenje pobjednika i uručenje prigodnih nagrada održat će se tijekom svečane večere koju prigodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske daje ministrica Grabar-Kitarović.

PRIMOŠTEN - Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov proslavit će u Primoštenu 75. rođendan u društvu nekoliko vodećih svjetskih političara s kraja 20. stoljeća. Prema najavama organizatora, dolazak na rođendan bivšeg komunističkog čelnika potvrdili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nekoliko hrvatskih ministara, izraelski ministar obrane Simon Peres, bivši poljski predsjednik Lech Walesa, nekadašnji američki državni tajnik James Baker, bivši francuski ministar vanjskih poslova Roland Dumas, predsjednik uprave CNN-a Ted Turner i drugi visoki dužnosnici. Sudionici skupa u primoštenskom hotelu "Zora" održat će konferenciju "20 godina perestrojke i njezin utjecaj na stanje u svjetskoj politici" na kojoj će iznijeti svoja neposredna iskustva o padu Sovjetskog saveza i komunističkog bloka.

BEJRUT - Očekuje se da će Izrael završiti povlačenje svojih vojnika iz Libanona.

VARŠAVA - Izbor za Miss svijeta.

NEDJELJA, 1. listopada

----------------------

BEČ - Opći izbori u Austriji. Za naklonost birača bori se sedam stranaka - Narodna (OeVP), Socijaldemokratska (SPOe), Stranka zelenih (G), Slobodarska (FOe),

Pokret za budućnost Austrije (BZOe), Lista Hansa Petera Maritina (HPM) i Komunistička stranka (KPOe). Postojeću vladajuću koaliciju čini Narodna stranka i Pokret za budućnost Austrije, a najjača oporbena stranka je Socijademokratska stranka Austrije. Uglavnom sva ispitivanja javnog mnijenja Narodnoj stranci prognoziraju 38 posto, Socijaldemokratskoj 35 posto glasova, Stranka zelenih i Slobodarska stranka borit će se za treće mjesto i prema predviđanjima dobivaju 8 do 10 posto glasova.

SARAJEVO - Državljani Bosne i Hercegovine izlaze na opće izbore koji se smatraju iznimno važnim zlog planova međunarodne zajednice da već iduće godine bitno ograniči intervencionističku ulogu u toj zemlji. Biračka mjesta, njih 4299, bit će otvorena od 7 do 19 sati a nešto više od 2,7 milijuna registriranih glasača ovoga će puta imati priliku odlučiti se između 36 političkih stranaka, osam koalicija i dvanaest neovisnih kandidata. Na kandidatskim listama naći će se ukupno 7.245 imena. Svi registrirani birači na razini BiH odlučivat će o novom sastavu Predsjedništva BiH te Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

BUDIMPEŠTA - Dva tjedna nakon izbijanja prosvjeda protiv premijera Ferenca Gyurcsanyja zbog njegova tajnog priznanja da je prije parlamentarnih izbora prevario birače, Mađari u nedjelju opet biraju, no lokalni izbori unatoč političkoj krizi ne bi trebali donijeti promjenu središnje vlasti. Na izborima za lokalne samouprave birat će se gradonačelnici i vijećnici u 3.174 gradova, općina i sela te 20 županija uključujući i glavni grad Budimpeštu.

RIO DE JANEIRO - Brazil bira predsjednika i parlament i 126 milijuna brazilskih birača odlučit će treba li ponoviti povjerenje ukazano 2002. aktualnome predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi ili optirati za promjene. Glavni Lulin protukandidat je Geraldo Alckmin iz PSDB-a, Socijaldemokratske stranke bivšeg

brazilskog predsjednika Henriquea Cardosa koji je izbore izgubio 2002. Prema anketama, trećeplasirana kandidatkinja je senatorica Heloisa Helena, čelnica Stranke socijalizma i slobode, koju je osnovala nakon isključena iz Luline

Radničke stranke (PT).

RIJAD/KAIRO/JERUZALEM/RAMALLAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice započinje turneju po Bliskom istoku.

PONEDJELJAK, 2. listopada

-------------------------

STRASBOURG - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader boravit će u ponedjeljak u Strasbourgu gdje će sudjelovati u radu jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na kojem će se razmatrati stanje na Balkanu, a posebice na Kosovu. Sanader će se sastati s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Reneom van der Lindenom a potom će govoriti na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine. O stanju na Balkanu, posebice na Kosovu, uz premijera Sanadera govorit će i predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjednik Srbije Boris Tadić i albanski premijer Sali Berisha. Premijer Sanader će tijekom boravka u Strasbourgu nazočiti svečanom otkrivanju skulpture Vaska Lipovca "Vježbač" u sjedištu Vijeća Europe.

ZAGREB - Njemačko-hrvatska skupina parlamentaraca njemačkog Bundestaga dolazi u višednevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati sa zastupnicima Hrvatskog sabora, a primit će ih i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Francusko-hrvatska skupina parlamentaraca francuske Nacionalne skupštine dolazi u višednevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati sa zastupnicima Hrvatskog sabora, a primit će ih i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader.

STOCKHOLM - Odbor za dodjelu Nobelove nagrade objavit će ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastat će se s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom u Bijeloj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙