FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobel za književnost 2006.: špekulacije uoči dodjele

STOCKHOLM, 29. rujna 2006. (Hina/AFP) - S približavanjem dodjele Nobelove nagrade za književnost, špekulacije su sve brojnije u književnim krugovima koji i ove godine kao favorite vide Amerikanca Philipa Rotha, Izraelca Amosa Oza, Sirijca Adonisa i Peruanca Maria Vargasa Llosu.
STOCKHOLM, 29. rujna 2006. (Hina/AFP) - S približavanjem dodjele Nobelove nagrade za književnost, špekulacije su sve brojnije u književnim krugovima koji i ove godine kao favorite vide Amerikanca Philipa Rotha, Izraelca Amosa Oza, Sirijca Adonisa i Peruanca Maria Vargasa Llosu.

Vjerna tradiciji, Švedska akademija koja svake godine, od pokretanja nagrade 1901., dodjeljuje uglednu nagradu ne daje apsolutno ništa naslutiti.

"Jedina stvar koja je sasvim jasna, eksplicitna, jest da su trenutno u modi književna svjedočanstva", smatra Jonas Axelsson, izdavač u nakladnoj kući Bonnier, jednoj od najvećih u Švedskoj.

"Često smo mislili da pisci iz područja zahvaćenih ratom mogu biti nagrađeni", objašnjava on ustvrdivši da bi ove godine "Amos Oz bio vrlo prikladan".

Po njegovu mišljenju, dodjela nagrade Mađaru Imreu Kerteszu 2002. i Južnoafrikancu J.M. Coetzeeu 2003. otkriva zanimanje Akademije i posebice njegova stalnog tajnika Horacea Engdahla za "književnost koja svjedoči o stvarnosti".

Godine 2001., obilježavajući stotu obljetnicu nagrade, Švedska akademija organizirala je simpozij na temu književnog svjedočanstva.

Književna nagrada jedina je Nobelova nagrada za koju se ne zna točno dan kad se dodjeljuje. Odbor će 48 sati unaprijed objaviti hoće li to biti sljedećeg četvrtka ili tek 12. listopada.

Kao i ostale nagrade, popraćena je s 10 milijuna švedskih kruna (1,08 milijuna eura).

Čeh Milan Kundera te Philip Roth, kojega se već godinama smatra izglednim kandidatom, također imaju dobre izglede.

Amerikanka Joyce Carol Oates "najbolje je plasirana američka autorica" na listi Akademije, kazao je Stephen Farran-Lee, izdavač kod nakladnika Norstedts.

No, za njega su pravi favoriti sirijski pjesnik Adonis, što je pseudonim Alija Ahmada Saida Esbera, te Turčin Orhan Pamuk. Želio bi i da Japanac Haruki Murakami dobije Nobela.

U književnim se krugovima spominje Šveđanin Tomas Transtroemer, Francuz J.-M.G. Le Clezio ili žene - Alžirka Assia Djebar i Britanka Doris Lessing.

Dobro kotiraju i Južnokoreanac Ko Un, Nizozemac Cees Noteboom, Meksikanac Carlos Fuentes, kao i Britanac indijskog podrijetla Salman Rushdie i Poljak Ryszard Kapuscinski.

Na on line kladionici Ladbrokes.com, oklade daju prednost Orhanu Pamuku (3/1), ispred Adonisa, Kapuscinskog, Joyce Carol Oates i Philipa Rotha, dok je daleko iza Amerikanac Bob Dylan (500/1).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙