FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu u četvrtak je ujutro u Bukureštu u nazočnosti velikog broja visokih dužnosnika svečano otvorio 11. summit frankofonije. Hrvatska koju na skupu predstavlja predsjednik Stjepan Mesić status promatrača u međunarodnoj organizaciji frankofonije dobila je 2004. godine a ove godine prvi puta sudjeluje na sastanku na vrhu frankofonih zemalja. Summit u Bukureštu okupio je u velebnoj Ceauscescuovoj palači izaslanstva 63 zemlje i to na visokoj razini, 33 zemlje prema organizatorima poslale su svoje predsjednike ili premijere dok ostale zemlje predstavljaju ministri vanjskih poslova. Na summitu sudjeluje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barrosso. 11. summit frankofonije koji se prvi puta odvija u jednoj istočnoeuropskoj zemlji posvećen je novim tehnologijama komunikacija i obrazovanja.

LONDON - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf trebao bi se na povratku iz SAD-a u četvrtak sastati u Londonu s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova kazao je da će se pakistanski predsjednik Musharraf sastati s premijerom danas poslijepodne dok Downing Street nije bio u mogućnosti dati podjedinosti o sastanku. Dvojica bi čelnika trebala razgovarati "o nekim međunarodnim bilateralnim pitanjima" među kojima i "o situaciji u Afganistanu", dodao je glasnogovornik ministarstva.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Agim Qeku izjavio je kako ima indicija da Srbija i "njezini suradnici koji djeluju na Kosovu", u razdoblju definiranja statusa, mogu pokušati destabilizirati Kosovo. Kako u četvrtak prenose prištinski mediji na albanskome, Qeku je to kazao u srijedu navečer nakon sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a, generalom Rolandom Katherom. Prema pisanju medija, trojica sugovornika ocijenili su da je stanje na Kosovu mirno, ali da je u narednom razdoblju, tijekom procesa konačnog definiranja statusa Kosova, moguće izazivanje napetosti.

SYDNEY - Snažan potres jakosti do 7 stupnjeva po Richteru pogodio je u četvrtak obale Samoe u Pacifičkom oceanu i izazvao tsunami, objavio je Centar za upozoravanje na tsunamije za Pacifik čije je sjedište na Havajima. Potres se dogodio na dubini od 290 kilometara dubine te je izazvao uzbunu koja će biti na snazi dok vlasti ne primijete povlačenje mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙