FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aleksa Bjeliš novi rektor

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu sa 124 glasa u drugome krugu glasovanja izabran je u srijedu Aleksa Bjeliš, redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.
ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu sa 124 glasa u drugome krugu glasovanja izabran je u srijedu Aleksa Bjeliš, redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Aleksa Bjeliš bio je jedini kandidat u drugome krugu glasovanja budući da je njegov protukandidat Slavko Krajcar, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, odustao od daljnjega natjecanja nakon prvoga kruga glasovanja. Krajcar je rekao da odustaje u želji da Sveučilište dobije novoga rektora što je izborno tijelo popratilo pljeskom.

Naime, novi rektor zagrebačkoga Sveučilišta birao se na današnjoj zajedničkoj sjednici Senata i vijeća područja koji čine izborno tijelo od ukupno 229 članova.

Prema odredbama sveučilišna Statuta u prvome krugu glasovanja kandidat za rektora treba dobiti natpolovičnu većini članova izbornoga tijela, odnosno 115 glasova.

Budući da je u prvome krugu Bjeliš dobio 96 glasova, a Krajcar 91 glas, od 202 člana izbornoga tijela koji su pristupili glasovanju, Izborno povjerenstvo objavilo je da će se održati i drugi krug glasovanja. Kako je prije drugoga kruga Krajcar odustao od daljnjega natjecanja, Izborno povjerenstvo je, nakon upozorenja profesora Žarka Puhovskog, odlučilo da će se tiskati novi glasački listići na kojima će jedini kandidat biti Aleksa Bjeliš.

Nakon toga je održan drugi izborni krug u kojemu je glasovanju pristupilo 196 članova izbornoga tijela od kojih je 124 glasovalo za Bjeliša, a nevažeća su bila 72 listića.

Tako je najveće i u kontinuitetu nastave najstarije hrvatsko sveučilište dobilo novoga rektora, 81. po redu, u trećim ponovljenim izborima, budući da u prethodna dva izborna postupka - u ožujku i travnju nitko od predloženika nije dobio potreban broja glasova izbornoga tijela.

Aleksa Bjeliš bio je kandidat u sva tri izborna postupka, a razloge za svoju kandidaturu i treći put sažeo je u sloganu - Treći put za pravi put - budući da je uvjeren da njegov program pravi program za zagrebačko Sveučilište.

Novoizabrani rektor zahvalio je svim članovima izbornoga tijela te svojim protukandidatima u sva tri izborna kruga zbog, kako je rekao, ozbiljnosti i velikoga truda koje su uložili u svoje viđenje sveučilišta te za dobre rasprave kojima je u središtu pozornosti bio boljitak Sveučilišta.

Bjeliš je posebice zahvalio Slavku Krajcaru kojega bi, istaknuo je, "rado imao u najužem krugu svojih suradnika u naredne četiri godine".

Na novinarsko pitanje znači li to da će Krajcaru ponuditi prorektorsko mjesto, Bjeliš je odgovorio da broj glasova koje je dobio Krajcar govori o velikoj potpori koje je Sveučilište dalo njegovu programu te da je to nezaobilazna činjenica koju treba respektirati.

Novinare je zanimalo hoće li i sadašnja rektorica Helena Jasna Mencer biti u tom najužem suradničkom krugu, što Bjeliš nije ni potvrdio niti opovrgnuo rekavši da će mu za izbor najbližih suradnika trebati barem tri tjedna.

Na pitanje kad će nastupiti na rektorsku dužnost, Bjeliš je izjavio da će se sutra održati sjednica Senata na kojoj će biti i o tomu riječi, istaknuvši da će poštivati odluke Senata.

Senat je u ožujku odlučio produžiti mandat rektorici Heleni Jasni Mencer do 30. rujna, jer novi rektor nije bio izabran, a njezin je rektorski mandat bio do 31. ožujka

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙