FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina predloženika za rektora Sveučilišta u Zagrebu

ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Predloženici za rektora zagrebačkoga Sveučilišta Aleksandar Bjeliš i Slavko Krajcar održali su danas u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s uputama za postupak izbora rektora, tribinu te su odgovarali na pitanja članova Senata i vijeća zagrebačkoga Sveučilišta.
ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Predloženici za rektora zagrebačkoga Sveučilišta Aleksandar Bjeliš i Slavko Krajcar održali su danas u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s uputama za postupak izbora rektora, tribinu te su odgovarali na pitanja članova Senata i vijeća zagrebačkoga Sveučilišta.

Predloženici su, u okviru svojih programa, govorili o organizaciji i financiranju Sveučilišta, programima izvođenju i kakvoći nastave te znanosti, istraživanju, stručnom radu i odnosima Sveučilišta s okruženjem.

Po Krajcarovim riječima, Sveučilište je preveliko da bi se njim moglo vladati, ali je dovoljne veličine da se njime može upravljati. "Neke su forme organizacije dobre, a druge loše, poput prenošenja informacija na niže instance", rekao je, dodavši kako će se to, ako on postane rektor, mijenjati.

Ocijenio je, također, kako nastavni rad i programe treba temeljiti na interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti.

"Na području znanosti treba postići svjetsku konkurentnost", rekao je, dodavši kako planira utemeljiti ured za školovanje, intelektualno vlasništvo i pojačati veze s gospodarstvom.

Organizaciju Sveučilišta treba poboljšati, napomenuo je Bjeliš, dodavši kako treba dobro postaviti rektorski kolegij. Ocijenio je da sveučilišni proračun nema dobar sastav. Zauzeo se za "stabilnost" programa i izvođenja nastave.

"Za razvoj znanosti i istraživanja treba osnovati razvojne fondove", rekao je Bjeliš, dodavši kako bi trebalo ući i u raščišćavanje nedefiniranih pitanja o postdiplomskim studijima.

Na pitanje o položaju umjetničkih akademija na Sveučilištu, Krajcar je njihovu ulogu ocijenio iznimno važnom.

Bjeliš je sadašnje stanje ocijenio zadovoljavajućim. "Oprezan sam u pitanjima financiranja", rekao je.

Oba su kandidata kazali kako treba ravnomjerno razvijati sve sastavnice Sveučilišta.

Krajcar je napomenuo kako treba izbjegavati dupliciranje studija, dodavši kako ipak studiji računarstva na PMF-u i FER-u nisu istovjetni studiji.

O pitanju tzv. dekanskoga roka, koji su danas potpisivanjem peticije tražili studenti Pravnoga fakulteta, Bjeliš je ustvrdio da bi trebali biti fleksibilni i pomoći studentima.

"Ako peticiju potpisuju tzv. bolonjci, onda ne bi bilo dobro za studente da im se pomaže na takav način", napomenuo je Krajcar.

Kandidati su također odgovarali na pitanja o mogućoj profesionalizaciji upravljanja Sveučilištem, raspodjeli i financiranju sastavnica Sveučilišta i ulozi bivših studenata zagrebačkoga Sveučilišta u njegovu razvoju.

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu birat će se 27. rujna na zajedničkoj sjednici Senata i vijeća područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙