FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mona Lisa nedugo prije poziranja rodila drugog sina?

PARIZ , 27. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Čuvena Leonardova Mona Lisa nedugo prije poziranja slavnome slikaru rodila je svoje drugo dijete, zaključili su francuski stručnjaci.
PARIZ , 27. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Čuvena Leonardova Mona Lisa nedugo prije poziranja slavnome slikaru rodila je svoje drugo dijete, zaključili su francuski stručnjaci.

Posebnim infracrvenim zrakama i trodimenzionalnom tehnologijom koja je omogućila da se prodre kroz do sada nepropusne nanose boje na slici, ustanovljeno je da je Mona Lisina haljina prekrivena transparentnim velom od gaze koji su šesnaestom stoljeću u Italiji nosile samo žene koje su bile trudne i one koje su nedavno rodile.

"Zbog dosadašnjeg mišljenja stručnjaka da je slika vrlo tamna i da ju je zbog toga teško pručavati, do sada se to nije učinilo, no sada možemo kazati da je ova Leonardova slika nastala kako bi se obilježilo rođenje drugog sina Lise Gherardini, supruge firentinskog trgovca Francesca de Gioconda s kojim je imala još troje, dakle ukupno petero djece", rekao je Bruno Mottin iz Francuskog centra za istraživanje i restauraciju umjetničkih djela, dodavši kako se pretpostavlja da je slika nastala 1503.

Mottin je također izložio svoje mišljenje prema kojemu Mona Lisina kosa, suprotno dosadašnjem vjerovanju, nije slobodno raspuštena, što je za vrijeme renesansnog razdoblja u Italiji bilo uobičajeno i prikladno samo za djevojke i siromašne žene, već na glavi nosi mrežicu kojom je kosa na neki način "skupljena", da bi se dalo na znanje kako je riječ o udanoj dobrostojećoj ženi.

Stručnjaci se i dalje nadaju da će daljnjim istraživanjem uspjeti doznati više o Leonardovoj "sfumato" tehnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙