FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak uzleta cijena europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 26. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u utorak su ostvarile daljnji rast cijena, poduprte jačanjem dionica rudarskih kompanija i aktivnostima preuzimanja poput onog vezanog za španjolsku Endesu.
LONDON,FRANKFURT, 26. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u utorak su ostvarile daljnji rast cijena, poduprte jačanjem dionica rudarskih kompanija i aktivnostima preuzimanja poput onog vezanog za španjolsku Endesu.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,75 posto, na 5.842 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo isto toliko, dosegnuvši 5.944 bodova.

Dobitnice su bile rudarske kompanije, predvođene Anglo Americanom i Rio Tintom, čije su dionice ojačale 2,3 posto, odnosno dva posto. Ojačale su i dionice proizvođača čelika, pri čemu su Corusove poskupjele tri posto, Thyssena za 2,7 posto a Mittal Steela za 2,4 posto.

U središtu pozornosti našle su se tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom energije. Naime, bitka za preuzimanje španjolske energetske tvrtke Endese doživjela je neočekivan zaokret nakon što je konglomerat Acciona kupio 10-postotni udjel u toj kompaniji, koju već mjesecima pokušava preuzeti njemački E.On.

Endesine dionice ojačale su stoga 8,5 posto. Nasuprot njima, dionice Accione pojeftinile su 1,1 posto a E.On-ove za tri posto.

"Taj je potez u cilju zadržavanja Endese u španjolskim rukama, i vjerojatno će dobiti podršku vlade i Endese. Mislimo da je E.On izgubio bitku", kazao je jedan trgovac.

Cijene europskih dionica nastavile su rasti unatoč padu poslovne optimističnosti u Njemačkoj, budući je bio u skladu s očekivanjima tržišta. Ifo institut za ekonomska istraživanja, sa sjedištem u Muenchenu, objavio je da je njegov indeks poslovne optimističnosti u rujnu pao na 104,9 bodova, sa 105 zabilježenih u kolovozu.

No bilo je i gubitnika, među kojima se posebno isticala Scania, čije su dionice potonule pet posto nakon što je njezin najveći dioničar Volkswagen odbacio poboljšanu ponudu njemačkog proizvođača MAN-a za njezino preuzimanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na gubitku oko 0,5 posto, spustivši se na 15.557 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙