FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koštunica: Kosovo braniti i što bržim usvajanjem novog Ustava Srbije

BEOGRAD, 21. rujna (Hina) - Kosovo se, osim načelima međunarodnog prava, mora braniti i što bržim usvajanjem novog Ustava Srbije, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Vojislav Koštunica.
BEOGRAD, 21. rujna (Hina) - Kosovo se, osim načelima međunarodnog prava, mora braniti i što bržim usvajanjem novog Ustava Srbije, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Vjerujem da će svi relevantni politički čimbenici u zemlji opći, državni i nacionalni interes pretpostaviti svim pojedinačnim pitanjima i da ćemo brzo usuglasiti Ustav, jer bismo u protivnom radili u interesu onih koji nam hoće oteti Kosovo", naveo je Koštunica u priopćenju.

On je posebno istaknuo ulogu Rusije i ruskog predsjednika Vladimira Putina u zastupanju "u ovom povijesno važnom trenutku za Srbiju principijelnog stajališta da se moraju poštivati načela međunarodnog prava, da nema jednostranog mijenjanja granica suverenih država i da samo dogovor oko Kosova i Metohije, koji bi prihvatile dvije strane, može biti odobren od Vijeća sigurnosti UN-a".

Koštuničinom priopćenju prethodilo je intenziviranje međustranačkog usuglašavanja novog Ustava Srbije (na snazi je još Ustav iz 1990. godine), nakon što je Skupština Srbije nedavno donijela odluku da će se u tekst novog Ustava unijeti odredbu o Kosovu kao sastavnom dijelu teritorija države Srbije.

Stajalište o Kosovu kao dijelu Srbije u New Yorku će u četvrtak, kako je izjavio Radiju B92, braniti i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji će u obraćanju Općoj skupštini UN-a izložiti "snažnu opredijeljenost demokratske Srbije za mir i stabilnost u regiji", kao i "jasno stajalište protiv nezavisnosti Kosova".

Srbijanski predsjednik će, kako je najavljeno, o problemu Kosova govoriti i u petak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će posebni izaslanik za Kosovo Maarti Ahtisaari podnijeti izvješće o tijeku i planovima za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙