FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poettering: Europski narodnjaci za Hrvatsku u EU 2009.

STRASBOURG, 26. rujna 2006. (Hina) - Šef zastupničke skupine europskih narodnjaka u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering izjavio je u utorak u Strasbourgu da se njegova skupina i dalje zauzima za ulazak Hrvatske u EU 2009. godine.
STRASBOURG, 26. rujna 2006. (Hina) - Šef zastupničke skupine europskih narodnjaka u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering izjavio je u utorak u Strasbourgu da se njegova skupina i dalje zauzima za ulazak Hrvatske u EU 2009. godine.

"Za našu političku skupinu 2009. ostaje i dalje godina u kojoj bi Hrvatska trebala ući u EU. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli u ispunjenju toga cilja", rekao je Poettering na konferenciji za novinare u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Upravo je proširenje EU-a glavna tema poslijepodnevnog dijela sjednice, kada će Komisija predstaviti završno izviješće o spremnosti Bugarske i Rumunjske za članstvo u EU-u od početka sljedeće godine.

Pottering je dodao kako je njegova politička skupina "svjesna da postoji još čitav niz područja u kojima Hrvatska mora provesti reforme".

Poettering je na čelu najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, koju čine stranke okupljene u grupacijama Europska pučka stranka i Europski demokrati (EPP-ED).

Šef zastupničke skupine socijalista u Europskom parlamentu Martin Schultz izjavio je u utorak da EU treba što prije postići dogovor o europskom Ustavu, koji omogućava daljnje proširenje.

"Smatram da EU što je prije moguće treba postići dogovor o nužnim institucionalnim reformama kako ne bi bile kažnjene one zemlje kandidatkinje kojima je obećano članstvo", izjavio je Schultz u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Schultz je rekao da "ostaje pri tome da Hrvatska treba ući u EU što je prije moguće, ali bez rješenja ustavnog pitanja proširenje nije moguće".

"Ja sam optimist da će do 2008. ili 2009. godine pitanje Ustava biti riješeno", dodao je.

Europski socijalisti druga su po snazi politička skupina u Europskom parlamentu.

Prema mišljenju predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, datum ulaska Hrvatske u EU ovisit će i o tome kada će biti riješeno pitanje europskh institucija, to jest pitanje europskog Ustava.

Barroso je u ponedjeljak u Bruxellesu nakon sastanka s francuskim premijerom Dominiqueom de Villepinom izjavio da "ne bi bilo pametno" nastaviti s proširenjem nakon ulaska Bugarske i Rumunjske dok EU ne riješi pitanje svoga Ustava.

EU sada djeluje prema pravilima iz Ugovora iz Nice, koji je dizajniran za 27 zemalja članica, a taj će broj biti popunjen ulaskom Bugarske i Rumunjske. Ugovor iz Nice treba biti zamijenjen europskim Ustavom, ali je njegova ratifikacija zapala u krizu nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙