FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 26. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

STRASBOURG - Šef zastupničke skupine europskih narodnjaka u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering izjavio je u utorak u Strasbourgu da se njegova skupina i dalje zauzima za ulazak Hrvatske u EU 2009. godine. "Za našu političku skupinu 2009. ostaje i dalje godina u kojoj bi Hrvatska trebala ući u EU. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli u ispunjenju toga cilja", rekao je Poettering na konferenciji za novinare u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Pottering je dodao kako je njegova politička skupina "svjesna da postoji još čitav niz područja u kojima Hrvatska mora provesti reforme". Poettering je na čelu najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, koju čine stranke okupljene u grupacijama Europska pučka stranka i Europski demokrati (EPP-ED).

LJUBLJANA - Obnova nasipa na rijeci Muri kod Svetog Martina na Muri i Hotize možda će kasniti jer hrvatska strana još nije dostavila potrebnu dokumentaciju, javljaju u utorak slovenski mediji. Prema priopćenju slovenskog ministarstva za okoliš i prostor, objavljenom kasno u ponedjeljak, hrvatska strana još nije dostavila izmijenjenu projektnu dokumentaciju za obnovu nasipa između Kota i Hotize, kako je dogovoreno nakon što je postignut sporazum da se nasip gradi u suradnji slovensko-hrvatskog konzorcija, a rok za to je istekao prošlog petka. Zato je slovensko ministarstvo pozvalo hrvatsku stranu da dokumentaciju dostavi najkasnije do srijede. U suprotnom neće biti moguće održati sastanke mješovite potkomisije i komisije za vodoprivredu u četvrtak i petak, navelo je slovensko ministarstvo.

CHICAGO - Tv-postaja Al-Arabiya u utorak je, pozivajući se na izvješće predstavnika talibana, javila da je čelnik al-Qaide Osama bin Laden živ, prenose agencije. U tv-izvješću nisu objavljene daljnje pojedinosti. Prošli je tjedan, nakon curenja informacija francuske tajne službe, u medijima objavljeno kako saudijske tajne službe vjeruju da je Bin Laden umro prošli mjesec u Pakistanu od posljedica trbušnog tifusa, no Sjedinjene Države i druge zemlje izrazile su sumnju u vjerodostojnost izvješća. Al-Arabiya je objavila kako će gledatelje nastaviti izvještavati o novim informacijama vezanim za ovaj slučaj. U nedjelju su vlasti Saudijske Arabije objavile kako nemaju dokaza o tomu da je Bin Laden mrtav.

SARAJEVO - Izručenje Ratka Mladića Haaškom tribunalu odgovornost je Srbije jer on tamo boravi i vlasti u Beogradu to su jasno priznale, izjavio je američki diplomat Raffi Gregorian, politički savjetnik u stožeru NATO-a u Sarajevu. Gregorian je, kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz", kazao i to kako drugi najtraženiji haaški bjegunac Radovan Karadžić vjerojatno nije u Bosni i Hercegovini, no jest "u regiji". "Informacije koje ja imam govore da on (Karadžić) nije ovdje (u BiH) ali jest u regiji", kazao je ovaj diplomat. On je također upozorio kako u BiH nastavlja djelovati mreža koja pruža potporu Karadžiću u njegovu skrivanju. U tu mrežu, istaknuo je Gregorian, uključeni su i Karadžićeva supruga te kćer i sin koji, iako ih je već ranije sankcionirala međunarodna zajednica, i dalje nesmetano putuju.

BAGDAD - Bivši irački čelnik Sadam Husein ponovno je u utorak izbačen iz sudnice, na trećoj raspravi koju vodi sudac Mohammed al-Ureybi. Nakon što nekoliko puta nije uspio ušutkati Sadama, Al-Ureybi ga je podsjetio: "Vi ste optuženi, a ja sudac." Kad su i drugi optuženici počeli prosvjedovati sudac ih je opomenuo: "Svi ušutite, neka nitko ne govori...sud je upravo odlučio izbaciti Sadama Huseina iz sudnice." Sadam je iz sudnice izbačen i jučer te tijekom prethodne rasprave održane prošli tjedan nakon što je prosvjedovao jer je vlada odlučila otpustiti Al-Ureybijeva prethodnika koji je izjavio kako bivši irački čelnik "nije diktator". Sadam i još šestorica optuženi su i prijeti im smrt vješanjem zbog genocida nad 180 tisuća kurdskih seljaka, od kojih su mnogi ubijeni otrovnim plinom.

TEL AVIV - Izrael se povukao s više od devedeset posto područja južnog Libanona koje je okupirao u 33-dnevnu ratu s šijitskom gerilskom organizacijom Hezbollahom, objavio je u utorak izraelski radio. Posljednje izraelske snage ipak neće otići prije kraja ovoga tjedna, prenio je radio riječi jednoga visokog vojnog dužnosnika. Izvori u libanonskoj vojsci u ponedjeljak su rekli da izraelske snage i dalje drže položaj na deset različitih lokacija diljem južnoga Libanona, od Yarina na istoku do Kfar Kile u središtu toga područja. Predstavnik izraelske vojske kaže da je Izrael "zadovoljan" djelovanjem snaga Ujedinjenih naroda i libanonske vojske razmještenih na jugu Libanona. Te snage pokazuju "ozbiljnost", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙