FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudac ponovno istjerao Sadama iz sudnice

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Sadam Husein u ponedjeljak je u sudnici izdržao dva sata, a onda ga je sudac izbacio jer je odbijao ušutjeti, javljaju agencije.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Sadam Husein u ponedjeljak je u sudnici izdržao dva sata, a onda ga je sudac izbacio jer je odbijao ušutjeti, javljaju agencije.

Izbačen je već drugi put u dvjema raspravama, a njegovi su odvjetnici ionako u ponedjeljak bojkotirali proces nezadovoljni sudskom odlukom o postavljanju novoga suca.

Irački visoki kazneni sud u ponedjeljak je održao 11. raspravu na suđenju za genocid bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu i šestorici njegovih nekadašnjih suradnika, javlja agencija dpa.

Sud trenutačno sluša iskaze svjedoka o ubojstvu desetaka tisuća Kurda u tzv. operaciji "al-Anfal" provedenoj 1987.-1988.

Prema izvješću Reutersa, sud je postavio osmoricu odvjetnika obrane jer su Sadamovi branitelji bojkotirali raspravu. Na taj način prosvjeduju što je iračka vlada prošli tjedan smijenila dotadašnjeg suca.

Vlada je smijenila suca Abdullaha al-Amirija uz obrazloženje da je pristran jer je tjedan prije izjavio da Sadam "nije diktator".

Novi je sudac u srijedu na prošlom saslušanju već izbacio Sadama, na što su i njegovi odvjetnici napustili sudnicu.

Tijekom saslušavanja jednoga kurdskog svjedoka u ponedjeljak, Sadam je zamahnuo žutim papirom iz metalnoga kaveza za optuženike i rekao: "Ne želim više biti u ovome kavezu".

Sudac Mohammed al-Ureybi odgovorio mu je: "Ja predsjedam, ja ću odlučiti o vašoj nazočnosti. Izbacite ga".

Sadamu Huseinu sudi se zbog ubojstva 180 tisuća Kurda u operaciji "al-Anfal" na kurdskome sjeveru Iraka.

Budu li proglašeni krivima, optuženici u ovome procesu mogu dobiti smrtnu kaznu vješanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙