FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: najavljena izložba posvećena svetoj Stošiji

ZADAR, 25. rujna 2006. (Hina) - U Zadru će od 10. listopada do 13. studenoga biti postavljena izložba posvećena svetoj Stošiji, mučenici i zaštitnici Zadarske nadbiskupije.
ZADAR, 25. rujna 2006. (Hina) - U Zadru će od 10. listopada do 13. studenoga biti postavljena izložba posvećena svetoj Stošiji, mučenici i zaštitnici Zadarske nadbiskupije.

Izložba će biti postavljena u sklopu međunarodnog projekta "Umjetnost za mir u Europi i u svijetu".

O tome su danas u Zadru na konferenciji za novinare govorili predsjednik Međunarodnog odbora "Sveta Anastazija" i akademski slikar Pierre Tohakhotine iz Italije te tajnik Odbora u Zadarskoj nadbiskupiji za organizaciju izložbe Livio Marijan.

Izložba u Zadru, posvećena svetoj Stošiji, bit će organizirana na dva mjesta, u gradskoj loži i u crkvi sv. Donata. Nakon toga bit će održan i koncert u čast svete Stošije u istoimenoj zadarskoj katedrali.

U Zadru se očekuje oko 250 umjetničkih radova iz 15 zemalja, među kojima i 11 radova hrvatskih autora.

Organizatori su podsjetili da su tijekom 1995. i 1996. godine nastale dvije ikone koje prikazuju svetu Anastaziju, odnosno sv. Stošiju, jednu zapadne, a drugu istočne tradicije. Te su dvije ikone poslane na rusku svemirsku postaju "Mir", u sklopu misije "Sveta Anastazija - nada za mir", kako bi se pomoglo pomirenju među ljudima na prostoru jugoistočne Europe.

Papa Ivan Pavao II. blagoslovio je obje ikone i letjelicu, a isto tako i moskovski patrijarh Aleksej II. te srpski patrijarh Pavle. Nakon što su vraćene iz svemira, ikone su postavljene u Srijemskoj Mitrovici, na mjestu Anastazijina mučeništva. Upravo oko te dvije ikone okupila se međunarodna izložba s radovima na temu svete Anastazije. Izložba je dosad postavljena u Srijemskoj Mitrovici, Yaroslavlu u Rusiji, a 10. listopada bit će otvorena u Zadru.

Sveta Stošija slavi se diljem svijeta u mnogim crkvama: osim Zadra, u mnogim mjestima u Italiji, u Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj... Nakon Zadra, izložba će biti postavljena u nekim talijanskim gradovima te u bazilici svete Anastazije u Rimu.

Sveta Stošija je zbog svog kršćanstva, ne htijući ga se odreći, bila okrutno mučena i spaljena u Sirmiju (Srijemska Mitrovica) 304. godine. Njezini ostaci prebačeni su iz Sirmija u Konstantinopol (Carigrad), a u 9. stoljeću zadarski biskup Donat dobio je na dar od bizantskog cara Nicefora relikvije svete Anastazije, pohranio ih u poseban sarkofag i postavio u stolnu crkvu koja nosi njezino ime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙