FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija bi isporuke plina mogla preusmjeriti s američkog na europsko tržište

MOSKVA, 25. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Ruski plan preusmjeravanja i do polovine isporuka plina iz ogromnog plinskog polja Shtokman s američkog na europsko tržište predstavlja lošu vijest za američke kompanije Chevron i ConocoPhillips, ističu u ponedjeljak analitičari.
MOSKVA, 25. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Ruski plan preusmjeravanja i do polovine isporuka plina iz ogromnog plinskog polja Shtokman s američkog na europsko tržište predstavlja lošu vijest za američke kompanije Chevron i ConocoPhillips, ističu u ponedjeljak analitičari.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proteklog je vikenda izjavio kako ta zemlja planira od ukupno proizvedenih 70 milijardi prostornih metara plina godišnje Europi godišnje prodavati 25-45 milijardi iz tog plinskog polja.

Time bi se opskrba Europe iz Rusije uvećala za 15-30 posto, što bi uvelike pomoglo u zadovoljenju neočekivanog snažnog rasta europske potražnje. Povećanje od 45 milijardi prostornih metara bilo bi jednako udvostručenju trenutne opskrbe Njemačke - najvećeg Gazpromovog korisnika. Ta zemlja lani je potrošila 39,9 milijardi prostornih metara plina.

Ruski plinski monopol Gazprom ranije je objavio kako želi gotovo sav plin ukapljivati za isporuku Sjedinjenim Državama, gdje planira prigrabiti 10 posto tržišta do 2010, a kasnije i 20 posto.

Iako ogromno, s rezervama plina od oko 3.700 milijardi prostornih metara, plinsko polje Shtokman izuzetno je zahtjevan projekt, budući se nalazi izvan dometa helikoptera u arktičkom Barentskom moru, čijim olujnim vodama plove milijune tona teške ledene sante.

Gazprom je popis kompanija koje bi mogao odbrati za suradnju u razvitku tog polja sveo na pet. Pored Conocoa i Chevrona, na popisu se nalaze francuski naftni div Total, te norveški Statoil i Norsk Hydro.

"Ako Gazprom odluči postaviti Europu kao prioritetno ključno tržište za plin s tog polja, europske kompanije poput Norsk Hydro, Statoila i Totala imat će veću šansu za sudjelovanje, dok bi američke kompanije ConocoPhillips i Chevron mogle biti izuzete iz tog projekta", procjenjuju analitičari Deutsche UFG u svojom pismenom izviješću.

Gazprom je objavio da će u konačnoj fazi pripreme za taj projekt, koji bi mogao stajati više od 20 milijardi dolara i opskrbljivati tržište plinom i do 70 godina, odabrati svega dva ili tri partnera. Ta je kompanija uporno odgađala objavu svog odabira mogućih partnera, od kojih je svaki pokušao pridobiti njezinu naklonost nudeći udjele u vlastitim projektima.

Analitičari smatraju da Moskva taj projekt drži kao asa u rukavu u pregovorima s Washingtonom oko ruskog nastojanja priključenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

"Ako Rusija ne uspije u tim pregovorima odobriti pristanak Washingtona za ulazak u WTO, postoji velika šansa da će popis partnera za projekt Shtokmanovskoye sadržavati samo europske kompanije", priopćila je brokerska tvrtka Troika Dialog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙