FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL i INA potpisali Sporazum o transgraničnom istraživanju plina

ZALAEGERSZEG, 14. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA i mađarski MOL potpisali su danas Sporazum o zajedničkom projektu istraživanja izvorna zemnog plina u pograničnom području Slatina-Zalata, s ciljem osiguranja novih količina zemnog plina.
ZALAEGERSZEG, 14. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA i mađarski MOL potpisali su danas Sporazum o zajedničkom projektu istraživanja izvorna zemnog plina u pograničnom području Slatina-Zalata, s ciljem osiguranja novih količina zemnog plina.

Sporazum su potpisali član Uprave INA-e Mirko Zelić i direktor istraživanja i proizvodnje MOL grupe Zoltan Aldott.

Prvi radovi na istraživačkoj bušotini na mađarskoj strani pokraj mjesta Zalata počet će za mjesec dana, a trebali bi trajati oko 50 dana. Vrijednost prve istražne bušotine je pet milijuna dolara.

Prema procjenama Ininih i MOL-ovih stručnjajka rezerve plina u području Zalata-Slatina iznose oko 1,5 milijardi prostornih metara.

Područje istraživanja obuhvaća oko 50 četvornih kilometara zemljišta koje je jedinim dijelom na hrvatskom, a drugim na mađarskom teritoriju. To područje dosad nije intenzivno istraživano, a preliminarni istraživački rezultati su obećavajući.

Rad na terenu počet će izvođenjem istražne bušotine na mađarskoj strani. Naredno bušenje nakon toga bit će 2007. godine, vjerojatno na hrvatskoj strani. Program rada također obuhvaća ispitivanje zona potencijalno bogatih zemnim plinom, te pripremu bošotine ili više njih za proizvodnju, ako ispitivanja pokažu komercijalnu isplativosti.

U slučaju da pronađeni plin bude komercijalno iskoristiv, INA i MOL istražit će mogućnosti razvoja polja plina radi povezivanja s visokotlačnim plinovodnim sustavom, rečeno je na potpisivanju Sporazuma.

S obzirom da je područje istraživanja podijeljeno između dvije države, INA i MOL osnovali su zajedničku tvrtku, u kojoj imaju jednaka prava, odgovornosti i udio u financiranju, neovisno o tome na kojoj se strani granice odvijaju aktivnosti. Također mogući prihod od eksploatacije plina bez obzira u podzemlju koje zemlje bude pronađen, dijelit će se na jednake dijelove.

Potpisujući Sporazum Mirko Zelić najavio je da će INA i MOL surađivati i na drugim koncesijama u inozemstvu.

Zelić je ujedno demantirao špekulacije da mađarska strana u Upravi INE ne podržava modernizaciju Ininih rafinerija.

"Nikad Uprava INE ni mađarski članovi Uprave i Nadzornog dobora nisu bili protiv modernizacije rafinerija, nego su podržavali te strateške projekte za budućnost INE", rekao je Zelić.

(Hina) xdduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙