FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U bolnici Sestre milosrdnice biopsija dojke novim uređajem

ZAGREB, 22. rujna 2006. (Hina) - U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice danas je po prvi puta obavljena biopsija dojke metodom vakumske biopsije, novim uređajem "Mammotome Hand Held".
ZAGREB, 22. rujna 2006. (Hina) - U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice danas je po prvi puta obavljena biopsija dojke metodom vakumske biopsije, novim uređajem "Mammotome Hand Held".

Uređaj je stajao 365.000 kuna, a cijeli je iznos prikupljen doniranim sredstvima, rekao je novinarima pomoćnik ravnatelja Mario Zovak.

Pokaznu biopsiju na četiri pacijentice za kirurge, onkologe i patologe obavio je belgijski radiolog Luc Steyaert iz bolnice Sintjan Hospital iz Bruggea, koji je rekao da ta metoda dugoročno donosi uštedu za bolnicu, s obzirom da pacijentice odmah nakon zahvata idu kući.

Mammotome je uređaj koji omogućuje minimalno invazivnu, ultrazvučnu biopsiju dojke pomoću vakuuma, a koristit će se samo kod pacijentica čiji ultrazvučni ili mamografski nalazi nisu posve jasni.

Za razliku od klasične kirurške biopsije, pri kojoj pacijentice borave dva dana u bolnici a dojka zbog veličine reza često gubi prirodan oblik, biopsija Mammotomeom radi se u lokalnoj anesteziji, a pacijentice imaju rez od svega 3 do 5 milimetara, što ne zahtijeva šivanje.

Liječnik pod ultrazvukom prati tumor, inicira iglu u dojku, te pomoću vakuuma vadi histološke uzorke, a može se izvaditi i cijeli fibroadenom.

Vakumska biopsija Mammotomeom u svijetu se radi od 1995., a u Hrvatskoj taj uređaj ima već nekoliko bolnica.

Za Sestre milosrdnice njegova je kupnja vrlo značajna jer kroz tu bolnicu prolazi velik broj pacijentica s bolestima dojke, rekao je Zovak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙