FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vitamin D smanjuje opasnost od razvoja karcinoma gušterače

ZAGREB, 17. rujna 2006. (Hina) - Redovitim uzimanjem propisane doze vitamina D u tabletama ili kapsulama može se znatno smanjiti opasnost od razvoja karcinoma gušterače, teške bolesti s lošim prognozama u više od polovine slučajeva, izvijestili su nedavno američki znanstvenici, prenosi BBC.
ZAGREB, 17. rujna 2006. (Hina) - Redovitim uzimanjem propisane doze vitamina D u tabletama ili kapsulama može se znatno smanjiti opasnost od razvoja karcinoma gušterače, teške bolesti s lošim prognozama u više od polovine slučajeva, izvijestili su nedavno američki znanstvenici, prenosi BBC.

Od karcinoma gušterače primjerice u Velikoj Britaniji godišnje oboli više od 3.600 žena i više od 3.500 muškaraca, a operativni zahvat nažalost vrlo je često neučinkovit. Prije je ustanovljeno da svakodnevno uzimanje propisanih količina vitamina D smanjuje rizik od nastanka raka prostate, raka dojke i raka debelog crijeva.

Nedavna istraživanja pokazala su da vitamin D pomaže tako da blokira širenje kancerogenih stanica, a tkivo gušterače, bez obzira je li zdravo ili kancerogeno, sadrži visoke razine enzima koji vitamin D pretvaraju u svoj aktivni oblik.

U istraživanju što su ga proveli znanstvenici na Northwestern Universityju u američkoj državi Illinois sudjelovalo je 120.000 osoba. Ustanovljeno je da se uzimanjem dnevno preporučene doze vitamina D po američkim standardima, a to je 400 jedinica dnevno smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 43 posto. No, također su objavili kako su potrebna daljnja istraživanja da bi se odredilo je li bolje konzumirati vitamin D oralno ili izlaganjem suncu.

Osim navedenog, vitamin D pomaže tijelu da održi zdrave kosti jer mu pomaže u apsorpciji kalcija. Voditelj istraživanja dr. Hal Skinner rekao je: "Postoji niz informacija koje upućuju da uzimanje većih količina vitamina D može spriječiti razvoj nekih kroničnih bolesti. Neke osobe u rizičnijoj su skupini za razvoj raka gušterače, primjerice pušači ili oni koji imaju obiteljsku anamnezu oboljenja gušterače."

No Dr. Skinner upozorava kako ni u kojem slučaju ne preporučuje "uzimanje dodatnih količina vitamina D na vlastitu ruku, dok se ne obave daljnja istraživanja, te ističe kako rezultati dosadašnjih studija ne znače da ljudi trebaju početi konzumirati velike količine vitamina D prema vlastitoj odluci, jer taj vitamin u velikim količinama, poput, uostalom i mnogih drugih vitamina može biti i opasan za organizam".

S obzirom da je riječ o prvoj studiji o povezanosti raka gušterače i uzimanja vitamina D potrebni su daljnji precizni rezultati i ponovljena istraživanja da bi znanstvenici mogli dati konkretan i specifičan savjet pacijentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙