FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je danas da je sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u vezi s rješavanjem situacije na granici uz rijeku Muru proteklih nekoliko dana intenzivno telefonski razgovarao, jer je bilo problema u provedbi zajedničke izjave koje su usvojile obje vlade. "Nedopustivo je da na tehničkim detaljima pada odluka dviju vlada i dvaju premijera i osobno ću tražiti i od hrvatskog i slovenskog dijela komisije da se sukladno zajedničkoj izjavi i sinoć potpisanom dokumentu o izgradnji nasipa, koji precizira od koje do koje kote se grade nasipi, krene i završi taj posao", istaknuo je Sanader. Najvažnije je da ljudima omogućimo zaštitu od moguće poplave Mure, rekao je Sanader novinarima prigodom današnjeg posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD).

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je da Vlada u daljnju borbu protiv korupcije nije krenula zbog pritiska Europske unije te da takvog pritiska ni nema, već zbog obveza prema nama samima, jer Hrvatsku želimo urediti kao zemlju u kojoj se ljudi neće osjećati bespomoćni zato što moraju platiti mito da bi nešto ostvarili. Odgovarajući na novinarska pitanja o SDP-ovim tvrdnjama da se u borbu protiv korupcije krenulo zbog pritiska EU-a, Sanader je rekao da na SDP-ove kritike ne treba odgovarati. "Oni su bili četiri godine odgovorni za Hrvatsku, pa su mogli pokazati ono što danas govore", rekao je premijer Sanader za vrijeme posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost. U vezi s pokrenutim istragama zbog sumnji u nezakonitost poslovanja pojedinih poduzeća, premijer Sanader je rekao da se ne miješa u rad istražnih institucija niti će to ubuduće činiti, niti u sudske procese koje treba završiti.

ZAGREB - Čelnici SDP-a optužili su danas premijera Ivu Sanadera da u Hrvatsku uvodi kancelarski sustav u kojemu zakonodavna i sudbena vlast odgovaraju samo njemu i rade samo ono što im premijer kaže. SDP-ovci su na konferenciji za novinare prozivali Vladu da marginalizira parlament, da odgađa početak jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora kako bi podalje od javnosti zadržala korupcijske afere poput 'slučaja Verona', težak položaj umirovljenika, sve lošiji standard građana. Predsjednik stranke Ivica Račan ne prihvaća argument HDZ-a da se saborska sjednica odgađa do 27. rujna zbog obveza premijera, te tvrdi da se do povratka premijera može odgoditi 'aktualno prijepodne' i da nema potrebe odgađati cijelu sjednicu. "Danas je, ipak, to nemoguće kada premijer ima kancelarske ambicije i sustav", rekao je Račan, naglasivši da je cilj ustavnih promjena prije šest godina bio uvesti parlamentarnu demokraciju nasuprot kancelarskom sustavu.

RIJEKA - Izvranraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci donijelo je danas odluku da se riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću, osmunjičenom za primanje mita, produlji pritvor za daljnjih mjesec dana. Šimiću prvo razdoblje od 30 dana zadržavanja u pritvoru istječe sutra, 16. rujna. Glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen izvijestio je da je Izvanraspravno vijeće odluku o produljenju pritvora donijelo na temelju zahtjeva istražnog suca toga suda Duška Tišme i Ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije (USKOK). Izvanraspravno vijeće zaključilo je da se Šimiću pritvor produlji i zbog razloga mogućeg ponavljanja kažnjivog djela, uz postojeći razlog za pritvor - mogućnost utjecaja na svjedoke. Ognjena Šimića se tereti za 19 kažnjivih djela primanja mita, od kojih je za šest otvorena istraga.

ROGOZNICA - Udruga građana Stivašnica-Ražanj podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku kaznenu prijavu protiv Općine Rogoznica, Poglavarstva i Općinskog vijeća "zbog niza nepravilnosti u radu tih tijela", rečeno je na danas održanoj javnoj tribini te udruge u Rogoznici. Prijava je podnesena zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, nesavjestan rad u službi, prijevare, zlouporabe povjerenja, krivotvorenja službene isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja te uništavnja ili prikrivanja arhivske građe, kazao je zamjenik predsjednika udruge Stivašnica-Ražanj, Ante Jurić. Predstavnici te udruge kaznenu su prijavu dostavili PU šibensko-kninskoj, Ravnateljstvu policije u Zagrebu, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Predsjedništvu Hrvatskog sabora i svim političkim strankama.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su priopćenju pozdravili Vladinu najavu podjele besplatnih udžbenika za obvezno osnovno i srednje obrazovanje, ali i upozorili da treba učiniti dodatne korake kako bi osigurala jednake šanse za svu djecu, bez obzira na imovinsko stanje. Sa zadovoljstvom smo primili vijest da će od iduće školske godine Vlada svim učenicima osnovne škole i polaznicima prvih razreda srednje škole dodijeliti besplatne udžbenike, a učenicima prvih razreda srednjeg obrazovanja subvencionirati i smještaj u đačke domove te prijevoz, ističe NHS. No, Vlada treba pronaći mogućnost da i učenicima ostalih razreda srednje škole osigura besplatne udžbenike i subvencionirani smještaj u đačke domove i prijevoz.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčanih potpora, od po 150.000 kuna za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja s predstavnicima 10 zadruga branitelja, u okviru provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor poručila je kako je jedan od najvažnijih projekata hrvatske Vlade upravo zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja, kroz koji je u posljednje dvije i pol godine zaposleno preko 4500 hrvatskih branitelja. Istaknula je kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u 2006. predviđeno ukupno 35 milijuna kuna, a u idućoj godini za njegovu provedbu predviđeno je 40 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙