FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojna potrošnja u 2006. veća nego u doba Hladnog rata

LONDON, 21. rujna 2006. (Hina/AFP) - Vojna potrošnja u svijetu za 2006. će nadmašiti maksimalni iznos iz doba Hladnog rata, upozorila je u petak britanska humanitarna organizacija Oxfam.
LONDON, 21. rujna 2006. (Hina/AFP) - Vojna potrošnja u svijetu za 2006. će nadmašiti maksimalni iznos iz doba Hladnog rata, upozorila je u petak britanska humanitarna organizacija Oxfam.

Svjetska vojna potrošnja u 2006. je procijenjena na 1.059 milijardi dolara (835 miljardi eura), što nadilazi najviše iznose postignute tijekom razdoblja Hladnog rata i gotovo je petnaest puta veća od međunarodne pomoći.

Taj porast vojnih proračuna je izazvao uzlet industrije naoružanja čijih je sto glavnih tvrtki u 4 godine doživjelo porast prodaja od 60 posto, sa 157 milijardi dolara 2000. na 268 miljardi dolara 2004. godine, precizira Oxfam.

Sjedinjene Države i zemlje Dalekog istoka su najodgovornije za taj porast vojnih potrošnji kojima se pridružuju i neke siromašne zemlje.

Oxfam dodaje da su Demokratska Republika Kongo, Ruanda, Sudan, Bocvana i Uganda udvostručile svoje vojne proračune između 1985. i 2000. Između 2002. i 2003. su Bangladeš, Nepal i Pakistan potrošili više za svoje vojske nego za zdravstvo.

Svake godine se povećava potrošnja za naoružanje i svake godine sukobi izazivaju sve više gladi i patnje, rekla je Bernice Romero, direktorica kampanje Oxfam international.

"Prodaje oružja ne uzrokuju sukobe, ali ih svakako pothranjuju i produžuju", dodala je. "Vrijeme je da svijet zauzda nekonrolirani val oružja u područjima rata. Moramo postići dogovor o Sporazumu o reguliranju trgovine oružjem u listopadu", zaključila je.

Oxfam se zalaže za potpisivanje takvog sporazuma. Rezolucija kojom se traži osnivanje skupine stručnjaka koji bi odredili primjenu sporazuma biti će predana povjerenstvu UN-a na sljedećoj generalnoj skupštini i listopadu.

(Hina) xtm ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙