FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukradeno vinkovačko kulturno blago vraćeno muzeju

VINKOVCI, 21. rujna 2006. (Hina) - Vinkovačkom Gradskom muzeju danas su vraćene kulturne dragocjenosti ukradene u početku tjedna, koje je policija pronašla samo dva dana nakon potrage u koju su bili uključeni i kriminalisti MUP-a.
VINKOVCI, 21. rujna 2006. (Hina) - Vinkovačkom Gradskom muzeju danas su vraćene kulturne dragocjenosti ukradene u početku tjedna, koje je policija pronašla samo dva dana nakon potrage u koju su bili uključeni i kriminalisti MUP-a.

Zahvalivši policiji na pronalasku i povratku dragocjenosti, koje zbog goleme kulturološke vrijednosti do sada nisu nigdje izlagane, ravnatelj Muzeja Stjepan Jozić, vidljivo potresen, tek je rekao kako je krađa dragocjenosti iz Gradskog muzeja bio "tragičan čin koji je završio veličanstvenim ishodom".

Primopredaji dragocjenosti u Uredu načelnika vukovarsko-srijmske Policijske uprave Josipa Grčanca nazočila je i pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, koja također zahvalila policiji na brzoj i učinkovitoj akciji pronalaska vinkovačkoga kulturnog blaga.

Šulc je ocijenila kako je Gradski muzej u slučaju krađe kulturnog blaga "posvjedočio kako ima problema u provedbi silnih zakonskih odredaba o zaštiti kulturne građe", ustvrdivši, kako grad Vinkovci, kao osnivač Muzeja, ne može novčano osigurati sve uvjete potrebne za zaštitu kulturnih dragocjenosti. Podsjetila je da se s takvim teškoćama suočavaju i drugi gradovi u Hrvatskoj.

Unatoč propustima u osiguranju dragocjenosti, što je potvrdila i policija, Šulc je pohvalila dosadašnje djelovanje vinkovačkog Muzeja koji "unatoč ratnoj šteti uspijeva ulagati u svoj napredak". O tome, dodala je Šulc, svjedoče i ulaganja u uređenje nove upravne zgrade Muzeja te uređenje stalnog arheološkog postava u kojem će biti i vraćene dragocjenosti.

"Očekujem da se nakon ovog upozorenja jače osigura vinkovačka kulturna baština",

kazala je, podsjetivši kako je ove godine donesen i Pravilnik o muzejskim standardima s kojim muzejske ustanove u Hrvatskoj moraju uskladiti djelovanje.

Načelnik PU-a Grčanac je, izrazivši zadovoljstvo što su kulturne dragocjenosti vraćene Muzeju, poručio kako je ta krađa "opomena da se u budućnosti moramo bolje skrbiti za kulturno naslijeđe".

Na novinarski upit gdje će sada dragocjenosti biti pohranjene, predsjednik Upravnog vijeća Muzeja Ante Miljak odgovorio je samo kako "idu u trezor na čuvanje gdje će biti sigurne".

"Ovo nas je naučilo da građu trebamo budno čuvati i predstavljati. Ako nam takvo blago nestane, kako ćemo dokazati da su Vinkovci jedan od najstarijih gradova u Europi s neprekinutim životom u više do 8000 godina", zaključio je Miljak.

Policija je dragocjenosti pronašla jučer kod 28-godišnjeg Vinkovčanina, koji ih je dva dana prije ukrao i klanio prodati za tristotinjak eura. Riječ je o kulturnoj baštini iz prapovijesnog te predrimskog i rimskog razdoblja koja se sastojala od rimskog novca, fibula, kopča i zlatnog nakita među kojim se po vrijednosti izdvajala zlatna ženska ogrlica iz 2500. prije Krista, pronađena 1970. na arheološkom nalazištu Gradini kod Orolika nedaleko od Vinkovaca.

Među dragocjenostima, čuvanim u manjem metalnom trezoru, bio je i zlatnik koji je japanski car Hirohito darovao hrvatskoj opernoj divi Milki Trnini.

Kradljivac je sinoć sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙