FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedniku Mesiću uručena nagrada Raoul Wallenberg

NEW YORK, 21. rujna 2006. (Hina) - Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u New Yorku je svečano uručena nagrada Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg, nevladine organizacije koja čuva spomen na švedskog diplomata koji je od nacističkog progona spasio desetke tisuća mađarskih Židova.
NEW YORK, 21. rujna 2006. (Hina) - Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u New Yorku je svečano uručena nagrada Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg, nevladine organizacije koja čuva spomen na švedskog diplomata koji je od nacističkog progona spasio desetke tisuća mađarskih Židova.

Organizacija svojim programima u svijetu promiče vrijednosti društvene solidarnosti i građanske hrabrosti.

Nagrada Zaklade Raoul Wallenberg dodjeljuje se već šestu godinu, a predsjednik Mesić prvi je šef države koji ju je dobio, naglasila je na prigodnoj svečanosti u Stalnoj misiji RH pri UN u New Yorku Abigail Tanembaum, zamjenica predsjednika Zaklade.

Istaknula je kako je nagrada dodijeljena ove godine hrvatskom predsjedniku zbog njegova "angažmana za ravnopravnost i pravdu", odanost vrijednostima građanske hrabrosti, ljudske solidarnosti i borbe za pravdu. Mesić je uvijek promicao ljudska prava, i u konfliktinim situacijama u posljednja dva desetljeća, rekla je.

Nagradu mu je uručio predsjednik Zaklade Baruh Tanenbaum koji je posebno istaknuo Mesićeve osobne napore da se utvrdi istina o tome što se dogodilo Raoulu Wallenbergu, koji je nestao nakon što je u siječnju 1945. pao u rusko zarobljeništvo.

Zaklada je pokrenula kampanju, prikupivši 20.000 potpisa, kojom od ruskog predsjednika Vladimira Putina traži da objavi istinu o Wallenbergovoj sudbini i da se utvrdi gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Zaklada je pozvala predsjednike niza država, poznate javne osobe te dobitnike Nobelove nagrade da od ruske vlade traže da nakon 60 godine objavi okolnosti Wallenbergova zarobljavanja i smrti.

Predsjednik Mesić prvi je šef države koji se odazvao pozivu i pisao Putinu te s njim otvorio dijalog o tom pitanju, kazao je Baruh Tanenbaum dodajući da u Zakladi polažu velike nade u uspjeh inicijative hrvatskog predsjednika.

Hrvatski je predsjednik kazao kako je iznimno počašćen priznanjem i da ni jedno od priznanja dobijenih proteklih godina ne prima s većim uzbuđenjem.

"Wallenberg je bio veliki čovjek. Svojim djelom zaslužio je vječni spomen", kazao je Mesić.

Naglasio je kako je i sam doživio II svjetski rat i izgubio mnoge članove obitelji u antifašističkoj borbi te i danas smatra da su "antifašizam i borba za društvo tolerancije i različitosti, a protiv svakog oblika diskriminacije, posebno rasne, nacionalone i vjerske netrepeljivosti, i antisemitizma, temelji svakog slobodnog društva".

Kazavši kako nije nimalo dvojio oko podrške djelovanju Zaklade Raoula Wallenberga, Mesić je naglasio kako i danas živimo u svijetu u kojem se "ponovo treba boriti protiv zla".

"Wallenbergovo je ime zastava pod kojom se i mi danas moramo boriti za svijet mira, slobode i ravnopravnosti za sve", rekao je.

Izražavajući posebno zadovoljstvo što je ove godine dobitnik nagrade upravo predsjednik Mesić, Tanenbaum je rekao kako je siguran da ga zbog njegovog angažmana prate "blagoslovi i molitve svih onih tisuća ljudi koje je Wallenberg spasio i njihovih potomaka".

Wallenberg je u Mađarsku bio poslan 1944. kao diplomat, no zapravo u zemlju ga je poslala jedna američka organizacija koja se bavila spašavanjem Židova, a jedna od hipoteza o njegovu nestanku govori kako su Sovjeti mislili da je on američki špijun. Zaslužan je za spašavanje gotovo stotinu tisuća ljudi.

Na svečanoj dodjeli nagrade u Hrvatskoj misiji u New Yorku predsjedniku Mesiću čestitali su premijer Ivo Sanader, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar kulture Božo Biškupić, ostali članovi hrvatskog izaslanstva i predstavnici židovske zajednice u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙