FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glazbeno-filmski festival "Mozart fest" prvi put u Zagrebu

ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski glavni grad bit će prvi put domaćin glazbeno-filmskoga festivala "Mozart fest" koji će, od 22. rujna do 1. listopada, na popularnom zagrebačkom Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića), građanima nastojati približiti klasičnu glazbu.
ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski glavni grad bit će prvi put domaćin glazbeno-filmskoga festivala "Mozart fest" koji će, od 22. rujna do 1. listopada, na popularnom zagrebačkom Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića), građanima nastojati približiti klasičnu glazbu.

Riječ je o posebnom "zagrebačkom izdanju" znamenitoga Bečkog filmskog festivala, najvećega filmskog festivala u svijetu po broju posjetitelja utemeljenog 1991.

S pojedinostima toga kulturnog događaja novinare su danas u Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i šport izvijestili u ime organizatora ravnatelj Koncerne direkcije Zagreb Saša Britvić i izvršni producent Bečke Mozartove godine (Wiener Mozartjahr 2006) Franz Patay. Britvić je istaknuo veliku pomoć i potporu koji je Patay sa svojim suradnicima pružio održavanju toga festivala u Zagrebu.

Tijekom održavanja Festivala na otvorenome će se na prostoru Cvjetnoga trga na platnu dimenzija osam puta šest metara najnovijom digitalnom tehnologijom projicirati deset vrhunskih cjelovečernjih izvedbi Mozartovih djela uz slobodan ulaz, istaknuo je Britvić.

Izvijestio je da će se prije svake filmske projekcije održati i jedan kraći koncert - u trajanju od oko tri četvrt sata u izvedbi poznatih zagrebačkih umjetnika.

Tako će, primjerice 24. rujna, biti prikazan svečani koncert Bečke filharmonije iz Salzburga pod ravnanjem Ricarda Mutija, koji je bio i središnji događaj ovogodišnje proslave 250. obljetnice rođenja genijalnoga glazbenika Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Britvić je izvijestio da će istoga dana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupiti i poznati zbor "Bečki dječaci".

Izrazio je uvjerenost da će projekt "Mozart Fest Beč - Zagreb" pridonijeti tomu da Zagreb postane još poželjnija europska destinacija i u kulturnom, a ne samo turističkom smislu.

Po riječima Franza Pataya, glavni cilj toga projekta jest približiti klasičnu glazbu ljudima na zanimljiv način. Tim se konceptom, dodao je, željelo pokazati da je klasična glazba zabavna i da ju se ne treba doživljavati na "sakralan način" koji se danas uvriježio.

Tako će, po uzoru na događanja na bečkome trgu Rathausplatz, građani hrvatskoga glavnog grada moći u opuštenoj atmosferi i uz, kako je rečeno, skromniju gastronomsku ponudu od bečke, uživati u bezvremenskim taktovima Mozartove glazbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙