FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na PIF-u 19 predstava kazališta iz deset zemalja

ZAGREB, 30. kolovoza 2006. (Hina) - Na 39. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF), što će se održati u Zagrebu od 1. do 8. rujna, gostovat će 17 kazališta iz deset zemalja koja će izvesti 19 predstava.
ZAGREB, 30. kolovoza 2006. (Hina) - Na 39. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF), što će se održati u Zagrebu od 1. do 8. rujna, gostovat će 17 kazališta iz deset zemalja koja će izvesti 19 predstava.

Ovogodišnji je PIF posvećen je gospođi Kosovki Kužat-Spaić koja je preminula prošle godine, a od samoga početka bila je vezana za taj festival i bila je "lutkarica do srži" koja je PIF-u dala neprocjenjiv doprinos, rekla je umjetnička ravnateljica PIF-a Livija Kroflin na današnjoj konferenciji za novinare u Međunarodnome centru za usluge u kulturi (MCUK) na kojoj je najavljena ta festivalska priredba.

U fokusu 39. PIF-a bit će slovačko lutkarstvo koje je bitno utjecalo na razvoj hrvatskoga lutkarstva i na njega ostavilo velik trag, istaknuo je predsjednik savjeta PIF-a Zvonko Festini.

Slovačko će lutkarstvo zagrebačkoj publici tako ove godine predstaviti studenti Akademije glazbenih i dramskih umjetnosti dvjema predstavama, izložbom radova studenata scenografije, a organizirat će i razgovor profesora i studenata, a s dvije će predstave gostovati i ugledno Bratislavsko kazalište lutaka.

Kroflin je dodala da će biti priređena i izložba lutaka "Čarolija lutaka Marije Signorelli" na kojoj će, zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu iz Zagreba, posjetitelji moći vidjeti dio zanimljivih lutaka (fantocci) iz goleme rimske zbirke Marije Signorelli.

Ni na ovogodišnjem PIF-u nije zanemarena izdavačka djelatnost koja je jedna od najkvalitetnijih sastavnica toga festivala, rekao je Festini, pa će tako u biblioteci "Velika lutkanija" biti objavljeni "Drveni osmjesi" Borislava Mrkšića, koja je prvi put objavljena 1975., a stručnjaci je smatraju "hrvatskom lutkarskom početnicom i biblijom".

Pozvavši zainteresirane na sve priredbe PIF, Kroflin i Festini posebice su ukazali na četiri predstave - monodrame koje izvode vrhunski solisti specifičnim lutkarskim tehnikama.

39. PIF bit će otvoren 1. rujna uličnom animacijom "Bizarij: ulični akvarij" koju će na Trgu bana Jelačića s početkom u 17 sati izvesti kanadski lutkari.

Svečano otvorenje PIF-a bit će pak istoga dana u 20 sati u Zagrebačkome kazališt lutaka s predstavom "Čarobna frula", čime se, dodala je Kroflin, i mi priključujemo obilježavanju godine velikoga Mozarta.

Već 39. put za redom organizator PIF-a je Međunarodni centar za usluge u kulturi u kojemu je Livija Kroflin sada v.d. ravnateljica.

Budući da je u tijeku reorganizacija centara za kulturu u Zagrebu novinare je zanimala "sudbina" MCUK-a i PIF-a. Kroflin je izjavila da postoje nepoznanice i stanovita bojazan, ali da ona još nema službenih informacija o tomu na koji će način Grad reorganizirati centre za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙