FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smiruje se kriza između islamskog svijeta i Vatikana

ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Nezapamćena kriza između islamskog svijeta i Vatikana počela je u utorak pokazivati prve znakove smirivanja pozivom na dijalog koji je uputio imam velike džamije u Rimu i izrazima "poštovanja" iranskog predsjednika prema papi Benediktu XVI., piše France presse.
ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Nezapamćena kriza između islamskog svijeta i Vatikana počela je u utorak pokazivati prve znakove smirivanja pozivom na dijalog koji je uputio imam velike džamije u Rimu i izrazima "poštovanja" iranskog predsjednika prema papi Benediktu XVI., piše France presse.

"Došlo je vrijeme za dijalog među religijama", rekao je imam Sami Salem za rimski radio R101, uoči susreta u rimskoj gradskoj vijećnici s francuskim kardinalom Paulom Poupardom, predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog.

Izjava je u suprotnosti s njegovom ranijom ocjenom da je Papa govorom o islamu prošlog tjedna u Njemačkoj učinio "korak unatrag od nekoliko godina".

No, izrazivši "žaljenje" u nedjeljnom Angelusu "Papa se povukao" i "time dao pozitivan signal za razvoj dijaloga", ocjenjuje sada Sami Salem.

Riječi pomirenja uputio je i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad. "Poštujemo Papu i sve one koji su zainteresirani za mir i pravdu. Čuo sam od njega da su riječi koje je kazao bile iskrivljene", rekao je Ahmadinejad u ponedjeljak za svog posjeta Venezueli.

Papino "žaljenje" nije međutim dovoljno Turcima.

Kako javlja Reuters, djelatnici Glavne uprave za vjerska pitanja iz Ankare, državnog tijela koje nadzire sve turske imame, poznatijeg kao Diyanet, predali su u utorak turskom ministarstvu pravosuđa peticiju kojom traže pokretanje sudskog postupka protiv Pape i njegovo uhićenje kada u studenom posjeti Tursku.

Optužuju ga da je prekršio turske zakone o vjerskim slobodama i "uvrijedio" islam i proroka Muhameda.

Na prosvjedu na ulicama Ankare istaknuli su i natpise "Ispričaj se ili ne dolazi".

Papa Benedikt XVI. trebao bi posjetiti Tursku od 28. do 30. studenoga.

Turski premijer Tayyip Erdogan ranije je Papine komentare o islamu ocijenio "ružnima", no zbog toga ne očekuje otkazivanje njegova posjeta.

Čelnik Diyaneta Ali Bardakoglu također je kritizirao Papin govor, no pozdravio je njegovu kasniju ispriku.

Poznavatelji prilika u Vatikanu pokušavaju u međuvremenu objasniti zašto je Papa izgovorio to što je izgovorio i jesu li njegovi savjetnici trebali predvidjeti probleme koje je time izazvao.

"Mislim da je problem u tome što on još možda razmišlja kao njemački akademik i što je možda zaboravio da vani postoje ljudi koji slušaju", rekao je za Reuters svećenik Tom Reese iz teološkog centra Woodstock Sveučilišta Georgetown.

Bernardo Valli, ugledni talijanski komentator, smatra da je Papa, bivši profesor teologije, jednostavno pogriješio i pomiješao uloge.

"Jednostavno je zaboravio da riječi iz usta jednog pape imaju mnogo veću težinu od riječi jednog profesora... Profesor Ratzinger nije shvatio da bi mišljenje (bizantskog cara iz 14. stoljeća) Manuela II. Paleologa moglo biti eksplozivno ako ga spomene čovjek koji simbolizira kršćanstvo", smatra on.

Analitičari napominju i da se Papin posjet Njemačkoj poklopio sa smjenama na vrhu vatikanske vlade, tražeći u tome uzrok smanjene političke osjetljivosti.

"On je jako pametan ali nema politički instinkt. Krivim njegove savjetnike. Netko mu je morao reći da to ne radi", ističe Reese.

Neki krive i tzv. "faktor Fitzgerald".

Papa je u veljači smijenio predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i Vijeće spojio s vatikanskim ministarstvom kulture. Nadbiskup Michael Fitzgerald, veliki stručnjak za islam, poslan je u Kairo, što mnogi smatraju degradacijom.

"On je u Vatikanu bio najiskusniji čovjek za odnose s mulimanima. Nekoga poput njega ne tjera se u egzil nego ga se sluša", kazao je Reese u travnju za BBC, nedugo nakon Fitzgeraldove smjene, kako prenosi Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙