FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk glađu članova Udruge građana Ražanj-Stivančice

ROGOZNICA, 18. rujna 2006. (Hina) - Desetak članova Udruge građana Ražanj-Stivančice počelo je u podne štrajkati glađu, prosvjedujući zbog rušenja bespravnih građevina na rogozničkom području.
ROGOZNICA, 18. rujna 2006. (Hina) - Desetak članova Udruge građana Ražanj-Stivančice počelo je u podne štrajkati glađu, prosvjedujući zbog rušenja bespravnih građevina na rogozničkom području.

U znak potpore pred općinskom zgradom okupilo se oko stotinu Rogozničana, a po riječima Ivana Nikolića, predsjednika Udruge, u nastavku prosvjeda u štrajk glađu uključit će se još nekoliko desetaka Rogozničana.

Prosvjednici traže da se donese Prostorni plan uređenja iz 1999. i rasvijetle svi postupci u tijeku donošenja tog plana od 1999. do danas.

U otvorenom pismu članovi Udruge traže da se rušenja zaustave te objašnjavaju da oni nisu bespravni graditelji. "Svi smo prije kupnje zemljišta dobili pismene potvrde lokalnih vlasti da su parcele u zoni u kojoj će se moći graditi, a posjedujemo oko 600 takvih potvrda", navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Udruge Ivan Nikolić.

U pismu stoji da su Rogozničani sufinancirali izradbu općinske planske dokumentacije s 1000 do 2000 njemačkih maraka, a plaćali su i predujam za komunalne pristojbe.

Prosvjednici besmislenim drže činjenicu da je 1999. poduzeće Vodovod i odvodnja dobilo građevnu dozvolu za izgradnju mreže za građevine u uvali Stivančici, u kojoj se sada ruše bespravni objekti, a Elektra je također izgrađivala sustav opskrbe strujom za kućanstva koja su uklonjena ili su na popisu za uklanjanje.

U Udruzi napominju da oni nisu krivi za bespravnu gradnju, među ostalim i zbog toga što su mnogima građevni inspektori došli u intervenciju i 20 godina od izgradnje objekata. Također, optužuju rogozničku općinu da prostorni plan uređenja nije donijela još od 1983.

Rušenje treba zaustaviti, jer bi od legalizacije općina i država uprihodovale 30 milijuna eura, kaže se, među ostalim, u otvorenom pismu Udruge građana Ražanj-Stivančice.

Kako se doznaje, danas su u Rogoznici sami vlasnici nastavili rušiti kuće u Stivančici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙