FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Izrael na dnevnom redu opće skupštine IAEA-e

BEČ, 17. rujna 2006. (Hina/AFP) - Iranski nuklearni program i arapski prijedlog rezolucije kojom se Izrael poziva da dopusti međunarodne kontrole svog nuklearnog programa bit će glavne teme opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja počinje u ponedjeljak u Beču.
BEČ, 17. rujna 2006. (Hina/AFP) - Iranski nuklearni program i arapski prijedlog rezolucije kojom se Izrael poziva da dopusti međunarodne kontrole svog nuklearnog programa bit će glavne teme opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja počinje u ponedjeljak u Beču.

Sastanak, koji će trajati cijeli tjedan, okupit će predstavnike 140 zemalja članica UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost u njezinu sjedištu u austrijskom glavnom gradu.

Opća konferencija IAEA-e, jubilarna 50., održava se u trenutku kada Washington traži od UN-a da uvede sankcije Iranu, koji je odbio do 31. kolovoza zamrznuti svoje nuklearne aktivnosti, što je tražilo Vijeće sigurnosti UN-a. Nastavak aktivnosti na obogaćivanju urana potvrdila je IAEA-a.

Istodobno, glavni iranski pregovarač Ali Laridžani i visoki predstavnik Europske unije Javier Solana pokušavaju u posljednji trenutak postići dogovor kako bi se dala nova prilika pregovorima i izbjegle sankcije.

Redovita godišnja konferencija IAEA-e uključuje i trodnevni seminar na kojem će se razgovarati o tome kako zemljama zainteresiranima za atomsku energiju omogućiti pristup gorivu (kao što je obogaćeni uran, koji može poslužiti i za izradu bombi) a da se istodobno smanji rizik od širenja nuklearnog naoružanja.

Jedan od prijedloga jest uspostava svojevrsne "banke nuklearnog goriva", zahvaljujući kojoj zemlje ne bi morale same obogaćivati uran, objašnjava se u priopćenju IAEA-e. Sjedinjene Države i Rusija već su izrazile spremnost za sudjelovanjem u toj "banci".

Opća skupština bavit će se i izraelskim nuklearnim programom. Stručnjaci smatraju da i Izrael posjeduje atomsko oružje, a nikada nije potpisao Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Taj dokument, koji je stupio na snagu 1970., obvezuje zemlje potpisnice da IAEA-i dopuste kontrole svojih nuklearnih postrojenja kako ne bi razvijale atomsko oružje.

Arapske zemlje, koje optužuju Izrael da posjeduje atomsku bombu, pokušavaju zadnjih godina izglasati rezoluciju kojom bi ga se pozvalo da pristupi NPT-u. Prema diplomatskim izvorima, to se očekuje i ove godine.

Rezoluciju se obično predlaže i potom povlači iz postupka u zamjenu za izraelsku potporu apelu da Bliski istok bude područje slobodno od nuklearnog oružja.

Jedan diplomat iz regije smatra međutim da bi ova godina mogla biti drugačija jer su mnogi već umorni od tih "dvostrukih mjerila" prema Iranu i Izraelu. Teheran se osim toga poziva na svoje pravo, prema NPT-u, da posjeduje mirnodopsku nuklearnu energiju.

Izraelski rat protiv Libanona ovoga ljeta trebao bi, dodaje, dodatno potaknuti arapske zemlje da Izrael ovoga puta stave pod reflektore.

Konferencija će razgovarati i o Sjevernoj Koreji, koja je u prosincu 2002. protjerala inspektore IAEA-e da bi mjesec dana poslije istupila i iz NPT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙