FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telecom Italia uzvitlao prašinu na talijanskoj političkoj sceni

RIM, 18. rujna 2006. (Hina/APA/AP/Reuters) - Savjetnik talijanskog premijera Romana Prodija Angelo Rovati podnio je ostavku u ponedjeljak nakon što je njegov plan o ponovnom ulasku države u vlasničku strukturu Telecom Italije uzvitlao prašinu na talijanskoj političkoj sceni.
RIM, 18. rujna 2006. (Hina/APA/AP/Reuters) - Savjetnik talijanskog premijera Romana Prodija Angelo Rovati podnio je ostavku u ponedjeljak nakon što je njegov plan o ponovnom ulasku države u vlasničku strukturu Telecom Italije uzvitlao prašinu na talijanskoj političkoj sceni.

Rovati se povukao samo tri dana nakon iznenadne ostavke predsjednika uprave Telecom Italije Marca Tronchettija Provere, istodobno i vlasnika kontrolnog paketa dionica u petoj po veličini telekomunikacijskoj kompaniji u Europi.

"Podnosim ostavku kako ne bih naštetio vladi. Moja inicijativa u slučaju Telecom Italiji iskorištena je kako bi se usmjerio pritisak na vladu lijevog centra", naglasio je Rovati u ostavci.

Dvije ostavke jasno su ukazale na gospodarske i političke dimenzije žestokog sukoba između najveće talijanske telekomunikacijske kompanije i Prodijeve vlade lijevog centra, koja se žestoko protivila njezinom temeljitom restrukturiranju.

Naime, Rovatijev plan najavio je mogućnost da država preko svog holdinga "Cassa Depositi e Prestiti" ponovno postane vlasnikom udjela u Telecom Italiji, što je trebalo zaštititi zaduženu kompaniju od neprijateljskog preuzimanja izvana.

Plan je uzbunio Telecom Italiju koja je ubrzala projekte o restrukturiranju i prodaji ogranka za mobilnu telefoniju TIM dok je opozicija optužila vladu da mjerama karakterističnim za plansku ekonomiju želi ograničiti djelovanje slobodnog tržišta u Italiji.

Prodijeva je vlada potom najavila izvješće u talijanskom parlamentu o slučaju Telecom dok je rimski list "La Repubblica" u ponedjeljak izvijestio da je za ulazak u vlasničku strukturu Telecom Italije zainteresirana i televizijska kompanija Mediaset, inače u vlasništvu bivšeg premijera, sada oporbenog zastupnika Silvija Berlusconija.

Naime, Telecom Italia ima 24 milijuna klijenata u sektoru fiksne telefonije i sedam milijuna u sektoru širokopojasnog pristupa Internetu, što bi moglo biti od koristi Mediasetu pri emitiranju televizijskih programa putem Interneta, izvijestio je rimski dnevni list.

U međuvremenu je američki medijski div Time Warner Inc. pristao za 675 milijuna eura prodati Telecom Italiji AOL-ov njemački ogranak koji pruža uslugu širokopojasnog pristupa Internetu, čime bi milanska tvrtka izgradila čvrsto uporište na njemačkom tržištu.

Spomenuta svota trebala bi biti isplaćena Time Warneru u gotovini a transakciju treba prethodno odobriti nadležna talijanska državna agencija. Bude li odobrena, Telecom Italia će s 3,2 milijuna klijenata postati drugi po veličini dobavljač usluga širokopojasnog pristupa Internetu u Njemačkoj, odmah nakon Deutsche Telekomovog T-Online Internationala dok će ukupan broj njezinih klijenata u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj prekoračiti devet milijuna.

"Ta akvizicija označava novi korak u strategiji u okviru koje se Telecom Italia fokusira na usluge širokopojasnog pristupa Internetu i isporuku raznih sadržaja putem Interneta na međunarodnoj razni", naglasio je u službenom priopćenju izvršni direktor TI Riccardo Ruggiero.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙