FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD) u povodu otvaranja pogona za proizvodnju pametnih "smart" kartica s vrlo visokom razinom zaštite od zloporabe, vrijednog oko 30 milijuna kuna. AKD-ov pogon za izradu "smart" kartica financirao je AKD s 40 posto vlastitih sredstava, a 60 posto je osigurano kreditom. Premijer Sanader istaknuo je kako usvajanjem modernih tehnologija stajemo uz bok najrazvijenijih europskih zemalja i svijeta kada je riječ o zaštiti od zloporabe kartica. "Već danas, ne čekajući direktive Europske unije (EU), usklađujemo hrvatsko zakonodavstvo s onim EU", rekao je premijer Sanader, odavši priznanje onima koji rade na projektu e-Hrvatska. To je još jedan dokaz usmjerenosti Vlade na olakšanje poslovanja uklanjanjem administrativnih i birokratskih barijera, vodeći računa o sigurnosti korisnika, dodao je.

PULA/OPATIJA - "Uprava ACI-ja smatra da su marine profitne jedinice ACI-jeva sustava i stoga ne kani ukidati radna mjesta u marinama niti stalna radna mjesta pretvarati u radna mjesta na određeno vrijeme", stoji u današnjem priopćenju za javnost Uprave ACI-ja koja izražava žaljenje i nezadovoljstvo jučerašnjim izjavama predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Brune Bulića na konferenciji za novinare u Puli. Uprava je izradila prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u upravi od 50 članova, po kojoj je planirano da 15 djelatnika napusti radna mjesta. Od njih troje ima ugovore o radu na određeno vrijeme te se prestankom ugovora o radu ta radna mjesta gase. Troje djelatnika se raspoređuje na nova radna mjesta, troje napušta radna mjesta u dogovoru s Upravom, a šestero će dobiti rješenja o tehnološkom višku.

PULA/SPLIT - Radničko vijeće ACI-ja d.d. na jučerašnjoj se sjednici u Splitu usprotivilo i nije dalo suglasnost na otkaze ugovora o radu za devetero radnika toga društva, obavijestio je priopćenjem danas o toj sjednici Sindikat turizma i usluga Hrvatske. Članovi Radničkog vijeća nisu poduprli prijedlog poslodavca da se ključno pitanje za funkcioniranje tvrtke rješava odvojeno, t.j. da se posebno predlaže organizacija zajedničkih služba, a posebno organizacija marina. Takvo rješenje u radnika izaziva neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta. Nemoguće je da se za devetero radnika zaposlenih u Zajedničkim službama ne mogu pronaći druga radna mjesta u cijelom sustavu ACI-ja", zaključeno je na sjednici Radničkog vijeća, a prenosi Sindikat turizma i usluga Hrvatske.

SPLIT - Na kaštelanskom, trogirskom i splitskom području ovo ljeto nije bilo enterovirusne epidemije, praćene proljevom i povišenom temperaturom, izvijestio je danas novinare ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Berislav Pelivan, pošto su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stigli rezultati virološke analize uzoraka s toga područja. Po konačnom izvješću HZJZ-a "različiti pronađeni uzročnici među bolesnicima, uz urednu javnu vodoopskrbu, upućuju da nije riječ o jednoj epidemiji, već o difuznom povećanom obolijevanju i razbolijevanju nastalu na puno mjesta na neki od više mogućih putova ili načina", izvijestio je dr. Pelivan. "Dakle, to je za ljetno razdoblje uobičajena epidemiološka situacija s eneteralnim tegobama", rekao je Pelivan.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas kako je u interesu građevinske inspekcije da se što prije provede istraga o eventualnoj korupciji građevinskog inspektora u vezi s bespravnom gradnjom u Rogoznici. "Upravo je u interesu Građevinske inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da se što prije provede istraga oko svih navoda o eventualnoj korupciji djelatnika. Želimo da se našeg djelatnika ukoliko nije učinio kriminalnu radnju oslobodi sumnje, a u suprotnom više ne može biti djelatnik Ministarstva", priopćilo je danas Ministarstvo. Državno odvjetništvo priopćilo je danas da policija istražuje medijske napise o korupciji i drugim kaznenim djelima koja su navodno počinjena u vezi s bespravnom gradnjom u Rogoznici.

ZAGREB - Predloženici za rektora zagrebačkoga Sveučilišta Aleksandar Bjeliš i Slavko Krajcar održali su danas u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s uputama za postupak izbora rektora, tribinu te su odgovarali na pitanja članova Senata i vijeća zagrebačkoga Sveučilišta. Predloženici su, u okviru svojih programa, govorili o organizaciji i financiranju Sveučilišta, programima izvođenju i kakvoći nastave te znanosti, istraživanju, stručnom radu i odnosima Sveučilišta s okruženjem. Po Krajcarovim riječima, Sveučilište je preveliko da bi se njim moglo vladati, ali je dovoljne veličine da se njime može upravljati. Organizaciju Sveučilišta treba poboljšati, napomenuo je Bjeliš, dodavši kako treba dobro postaviti rektorski kolegij. Ocijenio je da sveučilišni proračun nema dobar sastav. Zauzeo se za "stabilnost" programa i izvođenja nastave.

ZAGREB - Predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) Zlatko Klarić danas je priopćio da kao koordinator 10 hrvatskih političkih stranaka lijeve orijentacije poziva sve političke stranke sličnih programskih načela da se što prije pridruže okupljenoj ljevici. "Za razliku od SDP-a koji, naravno, nije lijeva politička stranka jer je obespravila hrvatske radnike, prevarila umirovljenike, nije se obračunala s kriminalom u pretvorbi i privatizaciji, nije rješavala nezaposlenost i korupciju te nije dovoljno vodila brigu o mladima, okupljena hrvatska levica će raditi upravo na tim programskim ciljevima koji će prije svega biti u funkciji svih hrvatskih građana, a ne pojedinaca", stoji u priopćenju ASH.

ZAGREB - Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću koji je osnovalo nekoliko nevladinih udruga izrazio je danas zabrinutost zbog mogućnosti da uskoro nastupi zastara kaznenog progona za ubojstva civila u jesen 1991. u Sisku i okolici. U otvorenom pismu Državnom odvjetništvu RH i MUP-u voditeljica Documente Vesna Teršelić od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića traži odgovor na pitanja hoće li se nastaviti započeti postupci i pokrenuti novi za ubojstva koja su se dogodila prije 15 godina. Komentar glavnog državnog odvjetnika danas se nije mogao dobiti, a glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin kazala je da je stav tužiteljstva o ubojstvima u Sisku nedavno iznio i tamošnji županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak. On je početkom tjedna za riječki Novi list izjavio kako će se nastaviti istraživati sva nerazjašnjena ubojstva.

ZAGREB - U Zagrebu je danas svečano obilježena 15. godišnjica Vlade demokratskog jedinstva, prve višestranačke hrvatske Vlade, koja se naziva još i ratna Vlada, a za čijeg je djelovanja od kolovoza 1991. do kolovoza 1992. Hrvatska međunarodno priznata i primljena u Ujedinjene narode. "Nismo se sastali da dajemo političke ocjene ili bilo kakve ocjene o radu Vlade demokratskog jedinstva već da evociramo uspomene na razdoblje koje doživljavamo kao najvažnije i najčasnije u svojim životima", rekao je Franjo Gregurić, predsjednik tadašnje ratne Vlade na svečanom ručku u Hotelu "Westin" gdje su se susreli brojni članovi ratne Vlade i nekadašnji ministri od kojih su tek malobrojni danas aktivni u hrvatskoj politici. Gregurić je rekao da je taj sastanak ujedno i prilika da pošalju zajedničku poruku u kojoj ističu da je potrebno odlučnije braniti istinu o danima stvaranja i obrane hrvatske države.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija u suradnji s djelatnicima carine zaplijenila je danas na međudržavnom graničnom prijelazu Bajakovo 10 kilograma heroina, kojeg je skrivenog u osobnom automobilu, u Hrvatsku htio unijeti 51-godišnji srbijanski državljanin. Heroin je otkriven tijekom pregleda osobnog automobila marke "Fiat Brava", slovenskih registracijskih oznaka kojeg je vozio državljanin Srbije, priopćila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Državljanin Srbije uhićen je dok će zaplijenjena droga biti dostavljena u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 42-godišnjaka za kojega sumnja da je u Hrvatsku prokrijumčario milijun kuna vrijednu pošiljku cigareta. Policija je jučer na parkiralištu benzinske postaje Ježevo u kombiju vukovarskih registarskih oznaka pronašla gotovo 59.000 kutija cigareta različitih proizvođača. Cigarete su bile označene markicama ministarstva financija Hrvatske, BiH i Srbije. Pretpostavlja se da su u Hrvatsku prokrijumčarene u razdoblju od 1. do 11. rujna te da ih je osumnjičeni namjeravao prodati na zagrebačkom području. On je priveden u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda uz kaznene prijave zbog izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, a u policiji kažu da nastavljaju s istragom kako bi otkrili i druge sudionike krijumčarenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙