FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP: Slovenski novinari nezakonito prešli granicu

ZAGREB, 13. rujna 2006.(Hina) - Troje slovenskih novinara u srijedu ujutro su privedeni u policijsku postaju u Murskom Središću jer su bez propusnica prešli državnu granicu, a nakon informativnog razgovora prepraćeni su do tamošnjeg graničnog prijelaza, gdje je odvedeno i osmero njihovih kolega koji su naknadno, također nezakonito, prešli granicu, doznaje se u MUP-u.
ZAGREB, 13. rujna 2006.(Hina) - Troje slovenskih novinara u srijedu ujutro su privedeni u policijsku postaju u Murskom Središću jer su bez propusnica prešli državnu granicu, a nakon informativnog razgovora prepraćeni su do tamošnjeg graničnog prijelaza, gdje je odvedeno i osmero njihovih kolega koji su naknadno, također nezakonito, prešli granicu, doznaje se u MUP-u.

Protiv slovenskih novinara hrvatska policija neće podnijeti nikakve prijave, kazao je Hini načelnik Ureda načelnika međimurske policije Krunoslav Gosarić. On je potvrdio da je u srijedu ujutro oko 10 sati tročlana ekipa slovenske državne televizije privedena u policijsku postaju jer ju je mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja zatekla na hrvatskom teritoriju bez potrebnih propusnica.

Po riječima Gosarića, dok su policajci uzimali izjave od troje novinara, iz Slovenije je još osmero njihovih kolega nezakonito prešlo granicu, no oni nisu privedeni, već su, zajedno sa spomenutih troje novinara, prepraćeni na granični prijelaz Mursko Središće.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je slovensku televizijsku ekipu zbog nezakonitog prelaska granice privela mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja (dva hrvatska i jedan slovenski policajac), koja međudržavnu granicu nadzire sukladno Sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji dviju vlada iz 2002. Mješovite ophodnje granicu nadziru od srpnja 2004., a do sada ih je bilo ukupno 2183.

Nakon privođenja slovenskih novinara, slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjed hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, te najavilo da će o tome obavijestiti i Europsku komisiju, ocjenjujući da je riječ o "jednostranom postupku hrvatskih vlasti" u suprotnosti s temeljnim ustavnim dokumentima dviju država, te u suprotnosti s ranijim dogovorima dviju vlada. "Hrvatski postupci bili su nezakoniti i neopravdani, a svakako su u suprotnosti s europskim standardima i kriterijima dobrosusjedske suradnje na koju se Hrvatska obvezala kao kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji", priopćeno je u Ljubljani.

Slovenska novinska agencija STA objavila je na temelju izjave jednog od privedenih - dopisnika POP TV-a Marjana Maučeca, da su među privedenima ekipe POP TV-a, TV Slovenije, Direkta i mađarskoga studija Lendava. Privedenima su, kako prenosi STA, oduzeti dokumenti te su odvedeni na granični prijelaz Petišovci-Mursko Središče.

Prve informacije o tome da je u srijedu došlo do nekog incidenta dao je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je iznenada napustio sjednicu vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, rekavši da se "u Hotizi dogodila nesreća" i da mora na hitan sastanak s premijerom Janezom Janšom, ali je odbio dati pojedinosti o tome što se dogodilo.

Tijekom sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku predsjednik tog odbora Jožef Jerovšek rekao je da je hrvatska pogranična policija uhitila kod Hotize i Svetog Martina na Muri tročlanu ekipu RTV Slovenija. "To je vrlo ozbiljan incident", rekao je Jerovšek, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Jerovšek je rekao da su hrvatski policajci uhitili ekipu regionalnog studija RTV Slovenija iz Lendave koja je na području koje je zbog obnove nasipa na Muri zadnjih tjedana u fokusu slovenskih medija htjela snimiti prilog za emisiju "Hidak" (Mostovi) za svoj program na madžarskom jeziku.

Komentirajući na sjednici dramatičan izraz koji je Rupel upotrijebio prilikom odlaska sa sjednice zastupnik liberalnih demokrata (LDS) Jožef Školč rekao je da se ne radi o "nesreći" nego o novom događaju koji svjedoči da slovensko ministarstvo vanjskih poslova na "spornom" području rijeke Mure "ne kontrolira situaciju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙