FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 11. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Na okruglom stolu o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe u Hrvatskoj, premijer Ivo Sanader je najavio da će se prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka uskoro naći na sjednici Vlade RH, a potom i u saborskoj proceduri te izrazio važnost "cjelovite i otvorene rasprave" o toj temi. "Transparentnost je dio naše odgovornosti prema građanima Hrvatske i dokazuje da prihvaćamo standarde Europske unije", rekao je Sanader na okruglom stolu u Hrvatskom saboru u organizaciji Središnjeg ureda za državnu upravu, OSCE-a, GONG-a i Transparency Interantionala Hrvatska. Premijer Sanader je istaknuo da se novim zakonom želi pronaći najbolji model financiranja političkih stranaka kako bi se transparentno mogla regulirati pitanja vezana uz donacije, visinu njihova iznosa i drugo.

ROGOZNICA - Mještani Rogoznice, predstavnici tamošnjih udruga građana te vlasnici bespravno sagrađenih objekata održali su danas prosvjed ispred općinske zgrade uoči početka uklanjanja bespravno sagrađenih objekata najavljenog za sredinu ovoga tjedna. Lokalne vlasti, koje prosvjednici optužuju za nepravilnost u radu, odnosno za namjerno nedonošenje prostornog plana općine, odbacile su te optužbe. Prema procjeni policije na prosvjedu se okupilo oko 300 prosvjednika. "Zahtijevamo od Vlade i Ministarstva okoliša i prostornog uređenja da se preispita rad općinskih vlasti, te provjeri njihova stručnost te namjere u izradi i usuglašavanju prostornog plana općine Rogoznica s drugim planskim dokumentima", rekao je u ime prosvjednika predsjednik udruge građana Stivančica-Ražanj iz Rogoznice Ivan Nikolić.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati prozivaju hrvatsku Vladu zbog neodlučnosti u rješavanju pitanja rada nedjeljom kojom prikuplja simpatije Crkve, kao i sitne dnevne političke bodove te je poziva da se Zakon o radu nedjeljom donese u što kraćem roku. HNS stoga još jednom upućuje Vladu i javnost na svoj prijedlog Zakona o radu kojim bi se kvalitetno i konstruktivno riješilo pitanje rada nedjeljom, ističe se današnjem u priopćenju te stranke. Smatraju da se ta problematika, koja uključuje i pravo na dane odmora, kao i povećanu plaću može biti regulirana kolektivnim ugovorima u skladu sa Zakonom o radu te stoga i njihov prijedlog izmjena i dopuna Zakona idu u tom smjeru. Podsjećaju da su za dani prijedlog dobili javnu potporu sindikalnih organizacija.

SPLIT - U Splitu je danas počeo međunarodni simpozij "Multinacionalne postrojbe vojne policije u međunarodnim operacijama podrške miru" na kojemu, uz hrvatske, sudjeluju predstavnici 13 zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir, u organizaciji Uprave Vojne policije Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Četverodnevni simpozij je, u ime domaćina, otvorio načelnik stožera Hrvatske ratne mornarice komodor Ante Urlić. Svrha je simpozija proširiti znanja i vještine potrebne u operacijama podrške miru, odnosno prevladavanje problema u funkcioniranju multinacionalnih postrojba uočenih u sudjelovanju hrvatskih vojnopolicijskih snaga u ISAF-u u Afganistanu.

ZADAR - Zadranku Anu Magaš Županijski sud u Zadru u ponovljenom je sudskom postupku danas nepravomoćno osudio na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga u prekoračenju nužne obrane. U zatvorsku kaznu ulazi joj i vrijeme otkada se nalazi u pritvoru, od 19. ožujka 2005., a oslobođena je pristojbe sudskih troškova, jer Sud smatra da ih nije u mogućnosti platiti. vadesetosmogodišnja Ana Magaš 18. je ožujka 2005. usmrtila svog 33-godišnjeg muža Lucijana Magaša ubodom nožem u leđa u obiteljskom stanu u zadarskoj četvrti Bili brig nakon bračne svađe. Kaznom Ani Magaš za ubojstvo supruga Lucijana Magaša nije zadovoljan odvjetnik obitelji Magaš Andrej Korljan, ali ni odvjetnik Ane Magaš, Marko Marinović, koji je najavio žalbu.

VUKOVAR - O gospodarskoj suradnji Vukovarsko-srijemske županije i Mačvanskog okruga u Republici Srbiji danas su u Vukovaru razgovarali vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i načelnik Mačvanskog okruga Slobodan Damnjanović koji je pozvao županijske vlasti i gospodarstvenike da sudjeluju na 2. sajmu privrede Mačvanskog okruga, koji se održava u listopadu. "Zainteresirani smo i voljeli bismo kada bismo na Sajmu privrede Mačvanskog okruga mogli ugostiti predstavnike Vukovarsko-srijemske županije i gospodarstvenike s ovoga područja. Naša je želja, naime, da se ove godine na Sajmu predstave gospodarstva susjednih regija, Vukovarsko-srijemske županije iz Hrvatske te Semberije i Tuzle iz BiH", rekao je načelnik Mačvanskog okruga Slobodan Damnjanović.

ZAGREB - U povodu smrti dr. sc. Josipa Sudeca, saborskog zastupnika i zamjenika predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je brzojav sućuti predsjedniku HSU-a Vladimiru Jordanu i obitelji pokojnog Josipa Sudeca. "Tužnu vijest o iznenadnoj smrti poštovanog gospodina i našeg dragog kolege, uvaženog zastupnika dr.sc. Josipa Sudeca, primio sam sa dubokom žalošću i nevjericom. Molim Vas da u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora i moje osobno, primite iskrene izraze sućuti te da ih prenesete svim članovima Hrvatske stranke umirovljenika", stoji, uz ostalo, u brzojavu sućuti predsjednika Sabora predsjedniku HSU-a.

PULA - Djelatnici istarske policije tijekom vikenda zaplijenili su 1532 šteke cigareta bez odgovarajućih markica Ministarstva financija RH, od kojih je dio bio s markicama ministarstava financija BiH te Srbije i Crne Gore, izvijestio je glasnogovornik Policijske uprave istarske Robert Pavleković na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare. Time je, po Pavlekovićevim riječima, Ministarstvo financija oštećeno za oko 35 tisuća kuna, no vrijednost pronađenih cigareta daleko je veća. Kako je rekao Pavleković, zbog osnovane sumnje u nedopuštenu trgovinu podnesena je kaznena prijava protiv 48-godišnjeg V.Š.-a iz Pule koji je zatečen u subotu navečer pokraj jednog skladišta u blizini željezničkog kolodvora u Vodnjanu kako u osobni automobil "rover" pulskih oznaka stavlja kartonske kutije s cigaretama.

SISAK - Na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta u središtu Popovače noćas, između 23 i 23,30 sati, četvorica nepoznatih muškaraca bacila su eksplozivnu napravu, u čijoj su eksploziji oštećena parkirana vozila i okolni objekti, ali ozlijeđenih nije bilo, priopćila je Policijska uprava sisačko-moslavačka. Eksplozivnu napravu na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta na Trgu grofova Erdody, kako je izvijestila policija, bacila su četiri nepoznata muškarca, nakon čega su se udaljili osobnim automobilom. Policija provodi istragu, a u tijeku je i kriminalistička obrada nad četiri osobe koje se dovodi u vezu s ovim događajem.

MACELJ - Zagorska policija uhitila je četvoricu osumnjičenih za krijumčarenje 19 i pol tona sira preko graničnog prijelaza Macelja. Kako je danas izvijestila krapinsko-zagorska policija, riječ je o dvojici carinika s Macelja - 45-godišnjem Damiru T. iz Mokrica i 38-godišnjem Vladi G. iz Kebla, 39-godišnjem policajcu Stjepanu B. iz Krapine te 42-godišnjem vozaču Darku H. iz Tugonice. Službenici Odsjeka za suzbijanje kriminaliteta pri krapinskoj Carinarnici u subotu su na naplatnim kućicama u Zaprešiću zaplijenili kamion s prikolicom koji je prevozio 19 tona i 457 kilograma sira, vrijednog 415 tisuća kuna. Kamion je ušao je u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Macelja, a roba nije bila ni pregledana, ni ocarinjena, izvijestila je policija. Kriminalističkom obradom nad vozačem kamiona, policija je otkrila da su u cijelu priču sa švercom sira umiješani i policajac i dvojica carinika.

ZAGREB - Na zagrebačkoj obilaznici danas oko 10,40 sati prevrnuo se tegljač natovaren s oko 20-ak živih goveda zbog čega je promet tim dijelom obilaznice obustavljen, doznaje se iz Policijske uprave zagrebačke. Nesreća se dogodila na Ivanjorečkom mostu u smjeru Buzina, a nakon prevrnuća neka goveda počela su slobodno lutati okolicom i obilaznicom zbog čega je prekinut promet na tom dijelu ceste. Kada se stvore uvjeti obavit će se i očevid kako bi se ustvrdile okolnosti nesreće. Vozač je dobio teške tjelesne ozljede i prevezen je u bolnicu gdje mu je ukazana pomoć, doznaje se u policijskoj upravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙