FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvar: nastavljen program "Bejahada"

HVAR, 10. rujna 2006. (Hina) - Nastupima članova sarajevskoga baletnog ansambla i plesnih skupina židovskih zajednica iz Osijeka, Novog Sada i Beograda u nedjelju je u Hvaru nastavljen program Sedme židovske kulturne scene "Bejahad - Zajedno 2006.".
HVAR, 10. rujna 2006. (Hina) - Nastupima članova sarajevskoga baletnog ansambla i plesnih skupina židovskih zajednica iz Osijeka, Novog Sada i Beograda u nedjelju je u Hvaru nastavljen program Sedme židovske kulturne scene "Bejahad - Zajedno 2006.".

Programu na Gradskom trgu nazočio je i predsjednik Stjepan Mesić, koji je u subotu i otvorio "Bejahad" naglasivši važnost i veliku ulogu židovskoga naroda u povijesti i u sadašnjosti Hrvatske.

Predsjednik je posjetio i izložbu gosta "Bejahada" Mersada Berbera u hvarskoj Lođi.

Na novinarski upit Mesić je komentirao nagradu koju mu je dodijelila Međunarodna zaklada "Raoul Wallenberg" za njegovu "borbu za ravnopravnost i pravdu" i brigu za sudbinu švedskog diplomata Raoula Wallenberga i druge spasitelje žrtava holokausta. Rekao je kako to priznanje njemu puno znači te da utvrđivanje nekih događaja u povijesti treba nastaviti.

"Iako nisam bio sudionik tih događaja, bio sam zainteresiran da se sazna sudbina Raoula Wallenberga koji je spasio više od 100 tisuća madžarskih Židova u tijeku Drugoga svjetskog rata, a nakon rata Crvena armija ga je odvela u Sibir gdje mu se gubi trag i ne zna mu se sudbina".

Podsjetio je da je zbog toga na puno mjesta intervenirao, pa i kod sama ruskog predsjednika Vladimira Putina, no, za sada bez uspjeha.

Predsjednik je još jednom istaknuo važnost i znakovitost prisutnosti pripadnika bošnjačke manjine i islamske zajednice na ovogodišnjem "Bejahadu" s kojega je apel "Kulturom do zajedništva" upućen židovskim i muslimanskim intelektualcima u Europi, u svjetlu događaja na Bliskom istoku, s pozivom da zajednički rade na međusobnu približavanju i razumijevanju.

Kazao je da je to važno za hrvatsko društvo "koje želimo razvijati u duhu snošljivosti, napredne i zrele demokracije, u kojemu ćemo živjeti i raditi jednako bez obzira na vjeru i narodnost".

"Ovakva inicijativa za kulturnom suradnjom velika je poruka Europi i svijetu da postoje snage koje ne žele rat, ne žele bombama rješavati otvorena pitanja, već živjeti i raditi u snošljivu ozračju", poručio je Mesić.

"Bejahad" je u subotu otvoren praizvedbom filma s prošlogodišnjeg susreta u Hvaru i koncertom čelistice Monike Leskovar, a u njegovu radu sudjeluje više od 350 sudionika, pripadnika židovskih zajednica iz cijeloga svijeta, koji se predstavljaju svojim duhovnim, kulturnim i intelektualnim stvaralaštvom afirmiranih i mladih umjetnika.

Glavni je cilj manifestacije jačanje zajedništva druženjem i međusobnim nadmetanjem radi očuvanja kulturnoga naslijeđa toga naroda. Raspravljat će se i o odnosima muslimana i židova te o problemima globalizacije i njezina utjecaja posebno na male narode, toleranciji, 200 godina Židovske općine u Zagrebu.

U sklopu programa poznati glumac Zijah Sokolović izvest će monokomediju "Cabares Cabarei".

Ova manifestacija traje do 16. rujna. Status posebna gosta "Bejahada" ima Židovska općina iz Praga koja će se predstaviti dokumentarnim filmom, fotoizložbom i koncertom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙