FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvar: nastavljen program "Bejahada"

HVAR,10. rujna 2006.(Hina) - Nastupima članova sarajevskoga baletnog ansambla i plesnih skupina židovskih zajednica iz Osijeka, Novog Sada i Beograda jutros je nastavljen program Sedme židovske kulturne scene "Bejahad - Zajedno 2006.", koja je sinoć svečano otvorena u Hvaru, a traje do 16. rujna.
HVAR,10. rujna 2006.(Hina) - Nastupima članova sarajevskoga baletnog ansambla i plesnih skupina židovskih zajednica iz Osijeka, Novog Sada i Beograda jutros je nastavljen program Sedme židovske kulturne scene "Bejahad - Zajedno 2006.", koja je sinoć svečano otvorena u Hvaru, a traje do 16. rujna.

Programu na hvarskom Gradskom trgu nazočio je i predsjednik Stjepan Mesić, koji je sinoć i otvorio "Bejahad" naglasivši važnost i veliku ulogu židovskoga naroda u povijesti, i u sadašnjosti Hrvatske.

Predsjednik je danas posjetio i izložbu gosta "Bejahada" Mersada Berbera u hvarskoj Lođi.

Na novinarski upit Mesić je komentirao nagradu koju mu je dodijelila Međunarodna zaklada "Raoul Wallenberg" za njegovu "borbu za ravnopravnost i pravdu" i brigu za sudbinu švedskog diplomata Raoula Wallenberga i druge spasitelje žrtava holokausta. Rekao je kako to priznanje njemu puno znači te da utvrđivanje nekih događaja u povijesti treba nastaviti. "Iako nisam bio sudionik tih događaja, bio sam zainteresiran da se sazna sudbina Raoula Wallenberga koji je spasio više od 100 tisuća madžarskih Židova u tijeku Drugoga svjetskog rata, a nakon rata Crvena armija ga je odvela u Sibir gdje mu se gubi trag i ne zna mu se sudbina".

Podsjetio je da je zbog toga na puno mjesta intervenirao, pa i kod sama ruskog predsjednika Vladimira Putina, no, za sada bez uspjeha.

Predsjedik je još jednom istaknuo važnost i znakovitost prisutnosti pripadnika bošnjačke manjine i islamske zajednice na ovogodišnjem "Bejahadu" s kojega je apel "Kulturom do zajedništva" upućen židovskim i muslimanskim intelektualcima u Europi, u svjetlu događaja na Bliskom istoku, s pozivom da zajednički rade na međusobnu približavanju i razumijevanju.

Kazao je da je to važno za hrvatsko društvo koje želimo razvijati u duhu snošljivosti, napredne i zrele demokracije, u kojemu ćemo živjeti i raditi jednako bez obzira na vjeru i narodnost.

"Ovakva inicijativa za kulturnom suradnjom velika je poruka Europi i svijetu da postoje snage koje ne žele rat, ne žele bombama rješavati otvorena pitanja, već živjeti i raditi u snošljivu ozračju", poručio je Mesić.

"Bejahad" je sinoć otvoren praizvedbom filma s prošlogodišnjeg susreta u Hvaru i koncertom čelistice Monike Leskovar, a u njegovu radu sudjeluje više od 350 sudionika, pripadnika židovskih zajednica iz cijeloga svijeta, koji se predstavljaju svojim duhovnim, kulturnim i intelektualnim stvaralaštvom afirmiranih i mladih umjetnika.

Glavni je cilj manifestacije jačanje zajedništva druženjem i međusobnim nadmetanjem radi očuvanja kulturnoga naslijeđa toga naroda. Raspravljat će se i o odnosima muslimana i židova te o problemima globalizacije i njezina utjecaja posebno na male narode, toleranciji, 200 godina Židovske općine u Zagrebu...

U sklopu programa poznati glumac Zijah Sokolović izvest će monokomediju "Cabares Cabarei".

Status posebna gosta "Bejahada" ima Židovska općina iz Praga koja će se predstaviti dokumentarnim filmom, fotoizložbom i koncertom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙