FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

SVETI MARTIN NA MURI - Policajci Policijske postaje Mursko Središće danas su u uobičajenoj ophodnji na granici zatekli slovenske drvosječe, izvijestila je Policijska uprava međimurska policija, ocjenjujući to manjim graničnim incidentom. Uobičajena hrvatska ophodnja, koja prati državnu granicu kod Svetog Martina na Muri, u 12, 05 sati je na lijevoj obali Mure, kod obrambenog nasipa zatekla šest slovenskih državljana, kazao je voditelj Ureda načelnika PU međimurske Krunoslav Gosarić. Ocjenjujući da se radi o manjem graničnom incidentu, Gosarić je izvijestio da su radnici slovenske Vodogradnje bili mirni i nisu namjerno prešli granicu između Hrvatske i Slovenije.

VARAŽDIN - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirajući danas u Varaždinu na traženje novinara najnoviji izgred na hrvatsko-slovenskoj granici rekao je kako "misli da se pretjeruje". "Mi sa Slovenijom jako dobro surađujemo, slovensko gospodarstvo je prisutnije u Hrvatskoj nego hrvatsko u Sloveniji i Slovenci nemaju razloga napuhavati bilo koju aferu, a jedni i drugi trebamo poduzeti sve da se riješe otvorena pitanja, rekao je Mesić prigodom posjeta Varaždinskoj županiji.

VARAŽDIN - U povodu Dana Varaždinske županije i obilježavanja njezine 825. obljetnice u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je održana svečana sjednica Županijske skupštine, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je proglašen njezinim počasnim građaninom. Zahvaljujući na tom priznanju, koje mu je dodijeljeno za doprinos u zaštiti ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj, predsjednik Mesić je istaknuo da ga doživljava kao priznanje politici za koju se zalaže, a to je promicanje europskih standarda, te razvoj demokracije i suradnje. U prigodnoj riječi predsjednik Mesić je istaknuo veliki doprinos Varaždinske županije kao najstarije hrvatske županije u gospodarstvu, kulturi i politici, a koja je ujedno i jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, odnosno na razini europskog prosjeka.

RIJEKA - Osam osoba koje su jučer na više mjesta u središtu Rijeke uhićene zbog sumnje da su počinile kažnjiva djela "sprječavanja dokazivanja" i "iznude" danas su sprovedene u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci i saslušane, a u roku od 48 sati očekuje se da Općinsko državno odvjetništvo protiv njih podnese istražni zahtjev, rečeno je danas na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi. Kako se doznaje od glasnogovornika suda suca Zorana Sršena, većina osumnjičenika branila se šutnjom, a manji je dio iznio svoju obranu. Sedam osoba je nakon saslušanja zadržano u pritvoru, a jedna je puštena da se brani sa slobode. Neslužbeno se doznaje da je na slobodu pušten riječki odvjetnik Velimir Došen.

SPLIT - U moru kod Dugog Rata danas je ponađeno mrtvo žensko novorođenče, izvijestila je glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj. Tijelo je pronađeno oko tri metra od obale u vreći, najvjerojatnije, za krumpire, u kojoj je bio i kamen. Vreću je uočio mjesni ronilac, iz koje je, kad ju je pomaknuo, ispala ruka, te je o pronalasku oko 15 sati izvijestio policiju. Utvrđeno je da je riječ o tek rođenoj djevojčici, a tijelo nije bilo dugo u moru, kazao je dežurni patolog splitske Kliničke bolnice Antonio Alujević. On će sutra obaviti obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti te je li riječ o mrtvorođenčetu ili čedomorstvu.

POŽEGA - Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije od utorka, 12. rujna, štrajkaju, najavio je danas na konferenciji za novinare sindikalni povjerenik Ljuban Čolić. Oni od poslodavca traže isplatu pet neisplaćenih plaća, podmirenje putnih troškova, regresa, jubilarnih nagrada te obustavu svih postupaka u svezi s davanjem otkaza namještenicima.

ZAGREB - Predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Stipe Kirigin pozvao je danas predsjednike Republike i Vlade da se zauzmu za očuvanje radnih mjesta u Kamen-Ingradu, zadržavanje proizvodnje te prodavanje tvrtke najboljem ponuditelju, onome tko će nastaviti proizvodnju, zadržati sve radnike te zaposliti nove. Kirigin se na konferenciji za novinare zauzeo i za maksimalno kažnjavanje onoga tko je kriv za Kamen-Ingrad i rekao neka Vladi Zecu i njegovim satelitima, uzmu kuću, a ne radnicima koji su svoje kuće stavili pod hipoteku i uzimali zajmove za Kamen-Ingrad. Na konferenciji za novinare bili su nazočni i radnici, a jedan od njih je ispričao kako je uzeo zajam od 180.000 kuna i založio svoju kuću iako po primanjima nije bio kreditno sposoban.

SPLIT - Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske pri HUS-u Petar Baranović na današnjoj je konferenciji u Splitu kazao kako su ribari spremni na najradikalnije mjere, pa i blokadu hrvatskih luka, zbog vrlo teška položaja, ugrožena i nelojalnom konkurencijom talijanskih ribara i manjkavom infrastrukturom. Baranović navodi kako država vježba strogoću nad hrvatskim ribarima, a istodobno, kaže, dopušta upade talijanskih ribara u hrvatske vode. Istakuno je kako će sindikat i ceh ribara istupiti iz skupine za pregovore s Europskom unijom jer "nema smisla pregovarati sve dok se ne riješe temeljni problemi 3500 hrvatskih profesionalnih ribara".

ZAGREB - Udruga dragovoljaca Narodne zaštite obilježila je 15. obljetnicu blokade vojarna tadašnje tzv. JNA u Hrvatskoj u Domovinskom ratu i izrazili nezadovoljstvo svojim položajem i kažu, nepriznavanjem statusa dragovoljca od Ministarstva obrane. Po riječima predsjednika Udruge Ivana Posilovića pripadnici postrojba Narodne zaštite (NZ) nezadovoljni su jer Ministarstvo obrane, po njegovu mišljenju, ne poštuje zakon i ne izdaje pripadnicima Narodne zaštite potvrde o statusu dragovoljca. Osim toga udruga Narodne zaštite je nezadovoljna i odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja koji propisuje status dragovoljca za pripadnika Narodne zaštite ako je proveo 153 dana u obrani, a za ostale je dragovoljce 100 dana.

ZAGREB - Ravnatelji škola upoznati su s činjenicom da nitko ne može neovlašteno ulaziti u školu i dijeliti bilo kakav proizvod, a posebno ne promidžbeni materijal, izjavio je glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin upitan kako Ministarstvo ocjenjuje raspačavanje u školama slikovnice "Dobro došli u školu" s crvenim medom, koje je nakladnik SDP Hrvatske. Po riječima glasnogovornika bilo kakvim promidžbenim materijalima, a pogotovo političkim, nije mjesto u školi, jer takvi materijali nisu primjereni ni školi, ni djeci. Pavičin je rekao kako većina ravnatelja nije znala o kakvu je materijalu riječ te da su na neki način bili prevareni.

VINKOVCI - Prvom od šest Folklornih večeri, na kojima će folklorno stvaralaštvo i tradicijsku kulturu idućih dana na Trgu Vinkovačkih jeseni predstaviti više od pedeset vukovarsko-srijemskih kulturno-umjetničkih društava koja njeguju hrvatski izvorni folklor, u Vinkovcima su večeras započele 41. Vinkovačke jeseni. Na toj manifestaciji tradicijske kulture, koja se održava od 8. do 17. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ove će godine sudjelovati više od 7.000 sudionika iz Hrvatske, Vojvodine i BiH.

DUBROVNIK - Postavljanje umjetničke instalacije "Kravata oko Hrvatske", sa zamisli da se crvenim koncem povežu svi hrvatski krajevi s kulturnim i zemljopisnim različitostima, završilo je danas u Dubrovniku. Projekt je i započet u Dubrovniku 10. srpnja, a procjenjuje se da je u 60 dana u njemu sudjelovalo više od milijun ljudi. "Kravata oko Hrvatske" povezala je više od četiri tisuće hrvatske kopnene, morske i riječne granice, a svečanost u povodu svršetka projekta priređena je danas pred crkvom sv. Vlaha simboličnim vezanjem najmanjeg čvora najveće kravate na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙