FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Odvjetnički timovi trojice hrvatskih generala, nakon predraspravnog ročišta održanog u četvrtak u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" na Haškom sudu, razriješili su nesporazume i dogovorili se da nastave zajednički raditi na rušenju optužnica koje terete njihove branjenike, doznaje Hina u petak od hrvatske odvjetnice Jadranke Sloković i američkog odvjetnika Luke Mišetića. Dio hrvatskih medija izvijestio je iz Den Haaga kako je, uoči predraspravnog ročišta, došlo do sukoba zbog toga što su se branitelji generala Gotovine, osporavajući pred Haškim sudom prvostupanjsku odluku o jednistvenom suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, pozvali na mogući sukob interesa Prodanovića i Šeparovića te zbog toga što je Odvjetnička komora haških branitelja započela svoju istragu potencijalnog sukoba interesa. Upitan o mogućnosti da odvjetnički tim podnese zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu generala Gotovine njegov odvjetnik Mišetić je kazao kako se to ozbiljno razmatra nakon što je tužiteljstvo objavilo da bi samo suđenje moglo započeti tek u 2008. godini.

ZAGREB/BEJRUT - Međunarodne pomorske snage UN-a su pod talijanskim zapovjedništvom preuzele kontrolu nad libanonskim teritorijalnim vodama, čime je okončana osmotjedna izraelska pomorska blokada Libanona, priopćeno je u petak iz ureda libanonskog premijera Fouada Siniore. Izraelski su mediji prenijeli izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme da je Italija ukinula pomorsku blokadu Libanona. Izraelska dužnosnica je, međutim, istaknula da Izrael tek treba okončati pomorsku blokadu Libanona i da koordinira predaju kontrole snagama UN-u koje predvodi francuski general bojnik Alain Pellegrini, navodi Reuters.

ŽENEVA - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u petak Sjedinjene Države da ukinu tajne zatvore CIA-e, čije je postojanje priznao u srijedu američki predsjednik George W. Bush. Louise Arbour je pozdravila priznanje o tim zatvorima, "inzistirajući, međutim, da program tajnih zatvora bude u potpunosti ukinut", rekao je u Ženevi njen glasnogovornik Jose Diaz. Visoka povjerenica je "podsjetila da tajni zatvori i zadržavanje u izolaciji predstavljaju kršenje međunarodnih normi i stvaraju osim toga ozračje pogodno za druga zlostavljanja", dodao je Diaz.

ŽENEVA- Sudanska regija Darfur suočena je s "velikom katastrofom" što je posljedica sve češćeg nasilja, izvijestio je u petak Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres. Upozorio je da pogoršanje situacije od prosinca prijeti valom još većeg broja prognanika što bi moglo destabilizirati cijelu regiju. Nedostatna sigurnost u kojoj djeluju humanitarne agencije i njihovo osoblje ozbiljno ugrožava operacije pomoći stanovništvu. Od svibnja je ondje poginulo desetak humanitarnih radnika, a bilo je situacija kada su napadani uredi humanitarnih agencija i njihova skladišta.

BOMBAJ - Najmanje je 20 osoba poginulo, a oko 150 je ozlijeđeno u nekoliko eksplozija koje su odjeknule u petak blizu džamije u indijskoj državi Maharashtra, izvijestili su bolnički izvori. Promatrači primjećuju da su se eksplozije dogodile četiri dana nakon izricanja presude za 123 osobe optužene za umiješanost u atentate u Bombaju 1993. kada je poginulo 257 osoba.

TIRANA - Ministri obrane zemalja članica NATO-a, ministri obrane zemalja jugoistočne Europe i američki ministar obrane Donald Rumsfeld će se u rujnu sastati na godišnjem susretu u albanskoj Tirani, izvijestio je u petak glasnogovornik albanskog ministarstva obrane Agim Doci. Ministri, među kojima će biti i oni iz zemalja koje nisu članice NATO-a, poput hrvatskog ministra obrane Berislava Rončevića te iz Albanije, Makedonije, Bosne, Srbije i Crne Gore sastat će se 27. rujna u Tirani, najavio je Doci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙